Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ozonterapi i tandvården
- Hälsa

Ozonterapi har använts i medicinen och ozon är också på väg in i tandvården. Ozon är bakteriedödande, men bidrar också till att syresätta kroppen och därmed förbättra energinivåerna. Nicholas Meyer från Arizona i USA är exempel på en tandläkare som anammat det positiva med ozonterapi och använder det i sin tandläkarmottagning på flera olika sätt bland annat för att sterlilisera, behandla tandköttsfickor men också för att minska smärta i käkområdet.
Bakteriefloran ändras av kronisk sjukdom
- Forskning
- Hälsa
Munnens bakterieflora ändras av kroniska sjukdomar som reumatism och diabetes, enligt en ny forskningsrapport. Goda och skyddande bakterier minskar, vilket kan leda till ökad risk för parodentala sjukdomar och andra skador på tänderna.
Skydd för ansiktet hos tandläkaren
- Hälsa
- Politik
En svensk innovatör har tagit fram ett skydd för ansiktet när man är hos tandläkaren. Skyddet är tänkt att minska risken för bakterier på huden och vattenstänk med mera, men i annonsen står det också att den skyddar maskaran och sminket. Tanken är inte dum då det finns mycket bakterier och gifter hos tandläkaren som vi inte vill ha på huden. Bilden intill visar mer konventionellt skydd vid amalgamsanering.
Avstår på grund av kostnader
- Hälsa
- Politik

Tandvård är dyrt för den enskilde och särskilt om man jämför med hälso- och sjukvåren. Tandläkartidningen tar i en artikel upp wiplashskador som ofta leder till problem med käken och tänderna. Ibland kan det till och med vara så att skadorna upptäcks först hos tandläkaren. Bettjusteringar och annat som kan behövas får patienterna betala själva. Det leder till att en en del med sjukersättning inte går till tandläkaren för att rätta till problemen. Det samma gäller fyllningsbyten och borttagning av rotfyllningar.
Folkhälsosatsning i två regioner
- Hälsa

Regeringen aviserar en stor satsning på folkhälsa i två regioner. Länsstyrelserna i Västerbotten och Stockholm får vardera fem miljoner kr under 2019 för att starta och genomföra en ökad satsning på folkhälsa. Att förebygga karies och se till att folks tänder behålls i gott skick är en av de allra viktigaste åtgärderna för att behålla hälsan långt upp i åren. Det handlar både om att kunna tugga och tillgodgöra sig föda och om att karies eller olika andra munhålebakterier är trolig orsak till många sjukdomar som exempelvis cancer och hjärtkärlsjukdomar. Ändå ingår sällan förebyggande tandhälsa i folkhälsoprojekten, vilket gäller även denna satsning.
Kan tandkräm laga emaljen?
- Hälsa

Forskare har funnit att tandkräm som innehåller hydroxiapatit skyddar och lagar tänderna. Ämnet finns naturligt i hög koncentration i tänder och benvävnad och består främst av kalcium och fosfater. I Japan har man forskat på på detta ämne i årtionden. Ämnet är kroppseget och kan "laga" emaljen exempelvis efter syraattacker. Forskning visar att hydroxiapatit kan läggas till i tandkräm och att det då har en skyddande effekt och bidrar till återmineralisering.