Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Vacciner med dött virus skadligast
- Forskning
- Hälsa
- Politik
En nyligen publicerad forskningsrapport har sammanställt tidigare forskning om vacciner. Studierna har bedrivits under nästan ett halvt sekel och visar att vissa vacciner med levande, men försvagat virus, ökar motståndskraften även mot andra sjukdomar. Däremot har vaccinering med avdödade viruspartiklar ökat dödligheten hos framför allt flickor.
Amalgam - riskfyllt för tandvårdspersonal
- Dentala material
- Hälsa
Tandvårdspersonal i Sverige är utsatta för kvicksilver trots att nytt amalgam inte längre får sättas in. Vid borrning i amalgam frigörs alltid kvicksilverånga och små partiklar som kan sätta sig i hår och hud. Ordentliga utsug och annan skyddsutrustning behövs för att arbetsmiljön inte ska skada personalen.Tyvärr har Arbetsmiljöverket tagit bort tidigare riktlinjer för arbete med amalgam.
Många krämpor orsakade av rotfyllningar
- Hälsa

Rotfyllningar orsakar många olika symtom, vilket främst beror på att en död rotfylld tand innehåller bakterier och andra mirkoorganismer. Dessa kan spridas till andra delar av kroppen, men de producerar också mängder av gifter som också sprids i kroppen.
Tandvårdsrädsla hos ungdomar
- Forskning
- Hälsa
Vid Örebro universitet pågår forskning om varför ungdomar uteblir från tandläkarbesök. Delvis är det av rädsla för smärta och delvis på grund av låg prioritering. Mer vanligt är det att utebli från tandläkarbesök om man har låg socioekonomisk status än om man har hög sådan.
Magnesium minskar risk för D-vitaminbrist
- Hälsa
Under vinterhalvåret får man inte tillräckligt med D-vitamin. Forskning publicerad 2018 visar att tillskott av magnesium kan behövas för att D-vitamin ska tas upp tillräckligt bra. De som har optimala nivåer av magnesium behöver inte lika mycket tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret. D-vitamin är också viktigt för tandhälsan.
Bättre avgiftning
- Forskning
- Hälsa

I dag utsätts vi för många olika kemikalier via luft, vatten och föda, men också från tandfyllningar och olika kroppsimplantat. Att kroppen klarar att bli av med dessa gifter är viktigt. En del personer har genetiskt dålig funktion på sin avgiftning, medan andra kan ha näringsobalanser som gör att kroppens möjligheter att utsöndra gifter försämras. Det krävs många olika processer innan gifter kan föras ut ur kroppen. Ett av de viktigaste ämnena är glutation.