Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Stämmer innehållsdeklarationen?

I en ny forskningsrapport redovisas att kompositer innehåller mer än vad som anges i innehållsförteckningen. Bland annat finns ofta Bisfenol A (BPA) med utan att deklareras. Detta ämne klassas som hormonstörande. Därtill är hög andel monomerer kvar efter härdningen, vilka i sig kan framkalla cancer och andra sjukdomar. 

Läs mer »

Försämrad personlig assistans?

Förslagen från den pågående LSS-utredningen innebär slutet för personlig assistans - om de går igenom. Listan på föreslagna försämringar är så mycket längre än vi i Funktionsrätt Sverige någonsin kunnat föreställa oss, skriver företrädare för flera organisationer. Utredaren själv menar att det är missförstånd och inte handlar om försämringar. Läs debattartikeln och kommentarerna. 

Läs mer »

Guld och amalgam

Många olika  metaller reagerar med varandra. Metalljoner vandrar och galvaniska strömmar bildas. Undvik flera metaller i samma mun.

Läs mer »

Besvären försvann efter tandbehandling

Allvarliga sjukdomssymtom kan orsakas av tänderna. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har sådana erfarenheter. I det nya Tf-bladet (nr 3/18) beskriver Lena alla symtom hon gick omkring med i 14 år utan att någon läkare förstod orsaken. Borttagning av en rotfylld tand gjorde att hon fick hälsan tillbaka. Det finns således hopp trots långvarig period av allvarliga kroppsliga besvär.

Läs mer »

Riskerna små med kompositer

I en översiktsartikel redovisas risker med kompositplaster i tandvården och vilka kvalitetsegenskaper som bör prioriteras för bästa hållbarhet och patientsäkerhet. Den kliniska hanteringen av dessa material och korrekt ljushärdning är faktorer som har stor betydelse för en kompositfyllnings överlevnad, men också för att minimera mängden restmonomer. Det är de senare som kan skapa överkänslighet eller andra biverkningar. Rätt hanterade är kompositerna bra material för flertalet. 

Läs mer »

IAOMT:s möte i Skövde

Läkare, tandläkare och Tf:are sträffades i helgen på IAOMT:s (International Academy of Oral Medicine &Toxicology) årliga möte i Skövde. Det var som vanligt intressant och leddes av Ulrika Åberg. Einar Berg pratade om mögelgifter som aflatoxin, risken för cancer och bra effekt av vegankost. Maria Gibsand redovisade hur hon arbetar med att identifiera problem i rotfyllda tänder och hur membran tillverkas av patientens eget blod för att påskynda läkning och skydda benet. Många intressanta diskussioner fördes under de två dagarna i Skövde.

Läs mer »

Sida 276 av 776 sidor < Första  < 274 275 276 277 278 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)