Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Tänderna visar om du är fattig

En viss andel av svenska folket har inte råd att gå till tandläkaren. Socialbidragstagare, lågavlönade och den som fått förtida pension har sällan ekonomi att gå till tandläkaren. Trots vår svenska välfärd syns det i munnen om man är fattig, vilket SVT:s program om tandhälsa tydligt visar. Den som saknar tänder eller har kariesangripna fula sådana håller gärna för munnen när de pratar och vill inte le och skratta. 

Läs mer »

Hypotyreos vanligare än man tror

Problem med dålig funktion i sköldkörteln eller så kallad hypotyreos behandlas inte alltid korrekt av vården. Svenska sköldkörtelförbundet har beställt en undersökning som visar att en fjärdedel av dem som får levaxin inte upplever att de blir bättre. De behöver andra alternativ exempelvis svinsköldkörtel som innehåller alla hormoner som behövs för sköldkörtelns funktion. Många tandvårdssakadade har problem med sköldkörteln och det gäller framför allt dem som har haft många amalgamfyllningar.  

Läs mer »

Rotfylla eller inte?

Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar inte att tänder rotfylls då bedömningen är att det alltid finns bakterier kvar, trots att tandläkaren gjort ett bra jobb. Anledningen är att tandens rötter inte är konformade utan ofta lite böjda och att det kan finnas många små kanaler som tandläkaren inte kommer åt. Tätning kan endast ske inifrån pulpan och de många dentinkanalerna som går tvärs igenom tanden tätas aldrig på utsidan dvs den sida som vätter mot tandkött och käkben. Bakterier som finns i ofyllda rotkanaler eller i små hålrum trivs och förökar sig liksom bakterier i dentinkanalerna. 

Läs mer »

Svar på brev angående rotfyllningar

Socialstyrelsen har svarat på Tandvårdsskadeförbundets brev angående behov av forskning om risker med rotfyllningar för att skapa evidens. Svaret är intressant såtillvida att myndigheten inte alls förnekar att det saknas evidens för rotfyllningar. Några direkta svar på våra frågor ges dock inte utan man hänvisar till SBU. Några av kommentarerna är dock intressanta. 

Läs mer »

Patientberättelsen viktig i sjukvården

Patientberättelser har alltid varit en viktig del av läkaren bedömningsgrunder, men i dagens specialiserade vård har dessa fått allt mindre betydelse. Svensk förening för narrativ medicin vill återvända mer till patientberättelserna som grund för diagnos. Nu har denna förening valts in i Svenska Läkarsällskapet. Tandvårdsskadade skulle helt klart få bättre och snabbare hjälp om läkare orkade lyssna på deras berättelser. 

Läs mer »

Institution för mänskliga rättigheter

En utredningen har föreslagit en oberoende institution för mänskliga rättigheter. Funktionsrätt Sverige har i ett remissvar ställt sig bakom detta. I dag finns varken en oberoende ombudsman eller särskild budgetpost för att främja de mänskliga rättigheterna, trots att Sverige antagit konventionen om mänskliga rättigheter. En sådan institution kan få betydelse för Tandvårdsskadeförbundets medlemmar..

Läs mer »

Sida 246 av 777 sidor < Första  < 244 245 246 247 248 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)