Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Varför två uppsättningar tänder?
- Hälsa

Du kanske undrar över varför människan har två uppsättningar tänder, det vill säga mjölk- respektive permanenta tänder? Vid födelsen har man normalt inga synliga tänder utan de kommer först senare. Men mjölktänderna finns där under tandköttet och blir snart synliga. Under mjölktänderna finns de permanenta tänder som också kallas sexårständer.
Herpesvirus påverkar vårt DNA – redan inom en timme
- Forskning
- Hälsa

Ett vanligt virus, som över hälften av världens befolkning bär på, visar sig ha en förmåga att snabbt och effektivt omforma strukturen i vårt DNA. Det visar en ny internationell studie med forskare från bland annat Guangdong Academy of Medical Sciences och Centre for Genomic Regulation i Barcelona.
Naturliga alternativ för att skydda sig mot mygg
- Hälsa

Med sommaren följer inte bara sol och värme, även myggorna gör sig påminda. För den som vill undvika insektsbett och/eller inte vill använda kemiska bekämpningsmedel finns flera naturliga och skonsamma alternativ till traditionella myggmedel.
Almedalsveckan 2025 – Tf är på plats
- Hälsa
- Politik

Varje sommar samlas beslutsfattare, forskare, myndigheter, civilsamhälle och näringsliv i Visby för Almedalsveckan – en av Sveriges mest betydelsefulla arenor för samhällsdebatt och politisk dialog. Tandhälsoförbundet är på plats för att lyfta frågor om tandhälsa och belysa de utmaningar som många med oral ohälsa möter.
Kompetensutveckling i näringslära behövs
- Forskning
- Hälsa

Tandläkare och läkare behöver bättre kompetens när det gäller näringens betydelse för tandhälsan och övriga hälsan. Detta slås fast i flera vetenskapliga rapporter, men än så länge har tandläkar- och läkarutbildningar inte anammat detta. Näringslära och kost är något som är satt på undantag inte bara av studenterna utan även i läroplanerna.
Tandhälsan och kosten
- Forskning
- Hälsa

Tandläkare Weston A Price, verksam under första halvan av 1900-talet, fann att den absolut viktigaste orsaken till karies var näringsbrister. Price var en duktig forskare och undersökte sin hypotes noggrant bland annat genom att undersöka kosten hos ett stort antal ursprungsbefolkningar. Om detta skrev han en mycket intressant bok.