Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Arkiv Tf-bladet

Här lägger vi in gamla Tf-blad och kommer att fylla på successivt. De är blädderbara i sin helhet.Hittills har vi bara nr 1-4 från 2014-2015

Läs mer »

Helt eller delvis tandlös. Vad gör jag?

Flertalet har i dag sina tänder kvar långt upp i åren. Det finns ändå orsaker till att man kan förlora så gott som alla tänder. De val man då har är att antingen göra proteser som kan tas av eller implantatstödda sådana som sitter fast i implantaten eller klickas fast på dem. 

Läs mer »

Sköldkörteln och kunskaper inför läkarbesöket

Många tandvårdsskadade har problem med sköldkörteln. Kvicksilver kan vara en bidragande orsak. Svårigheter finns både när det gäller att ta prover och bedömningen av dessa. Som patient behöver man veta vilka prover som behöver tas och hur de ska tolkas. Kurera.se har publicerat en artikel med frågeställningar inför läkarbesöket. 

Läs mer »

Hindrar plackbildning på tänderna

Cannabinoider i munsköljmedel för att hindra plackbildning kan komma att konkurrera ut klorhexidinlösning. Två cannabinoider (CBD och CBG) har testats med mycket gott resultat. Dels har de antibakteriella egenskaper och dels ger de signaler till bakterierna i bakteriefilmen vilket också förhindrar bildning av biofilm.

Läs mer »

Tändernas ursprung

Hur människans tänder utvecklats historiskt har diskuterats. Forskarna är överens om att våra tänder gradvis utvecklats från hudtänder till tänder som sitter fast i käkbenet. Nu har man funnit fossilen som är föregångare till den mänskliga tanduppsättningen. 

Läs mer »

Varning för rotfyllningar

Rotfyllningar är ingenting som rekommenderas av Tandhälsoförbundet (Tf). I en debattartikel på Dental24 redovisar en tandläkare att bakteriefrihet efter rotfyllningsbehandling nästan aldrig uppnås.  Det är också Tf:s erfarenhet. Dessvärre hänvisas till den s.k. N2-metoden som våra medlemmar har mycket dålig erfarenhet av.

Läs mer »

Sida 2 av 590 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu