- Forskning
- Hälsa

Tandläkare Weston A Price, verksam under första halvan av 1900-talet, fann att den absolut viktigaste orsaken till karies var näringsbrister. Price var en duktig forskare och undersökte sin hypotes noggrant bland annat genom att undersöka kosten hos ett stort antal ursprungsbefolkningar. Om detta skrev han en mycket intressant bok.
Tandläkare Weston A Price var vår första näringsterapeut. Bland allt annat forskade han om näringens betydelse för tandhälsan. Han fann att de som åt den nya amerikanska maten hade mer hål i tänderna än de som höll fast vid den äldre dieten.
Då i början och mitten av 1900-talet blev det allt vanligare att äta vitt bröd, marmelad, konserverat kött och mycket annat som inte innehöll så mycket näring jämfört med tidigare kost. Den nya kosten introducerades i både USA och västvärlden.
Flera tandläkare upptäckte kopplingen mellan socker och karies, men Weston Price tillsammans med en del andra tandläkare gick vidare och fann att näringsstatusen hade den största betydelsen för tandhälsan.
Price gjorde flera långa och omfattande expeditioner tillsammans med sin fru och ett forskarteam till bergsbyar, isolerade öar, byar i den afrikanska bushen, besökte indianer och eskimåer och andra folkslag som fortfarande inte anammat den västerländska kosten.
Hos dessa naturmänniskor fann han så gott som inga kariesangripna tänder. De åt en kost rik på kalcium, fosfater och andra mineraler liksom fettlösliga vitaminer och något som Price kallade X-factor. Det senare visade sig senare vara vitamin K.
Saliven var mycket näringsrik och hjälpte tänderna att reminieraliseras. Inte ens när en tand gick av blev det infektioner ner i pulpan. Istället hårdnade dentinet och skapade därmed en barriär till pulpan. Price kallade detta att saliven var immun mot karies.
Fortfarande står sig Weston A Price forskning och nu har flera av hans upptäckter kunnat verifieras. Price menade att tänderna kunde laga sig själva med rätt kost. Kosten prövades på några skolor och gav mycket bra resultat på dem med dåliga tänder.
Barnen fick sex dagar i veckan en lunch bestående av tomat- eller apelsinjuice (C-vitamin), smörfett blandat med fiskleverolja (D-vitamin och factor X), animalisk buljong (mineraler och fettlösliga vitaminer), morötter och andra kokta grönsaker (bl a A-vitamin). Till efterätt serverades kokt frukt strödd med krossad vete och smör. Övriga måltider var som tidigare.
Se mer boken Nutrition and Physical Degeneration skriven av Weston A Price på 1940-talet och nyutgiven 2010.
Se också youtubefilm som förklarar Weston Price forskning om tänder och hälsa