- Forskning
- Hälsa
Det är inte alltid den som har störst kraft som gör jobbet bäst. Det gäller även när vi tuggar maten. Forskning visar att män visserligen har starkare käkmuskler, men att kvinnor tuggar mer effektivt.
Att män i genomsnitt har ett starkare bett är inget nytt. Det har bevisats i många studier och mäts enkelt med ett särskilt instrument som registrerar hur hårt man kan bita ihop. Men är det samma sak som att vara bra på att tugga?
Förut har det varit svårt att mäta hur effektivt vi tuggar. Forskare har tidigare försökt genom att låta personer tugga hårda livsmedel som morötter eller nötter, och sedan analysera hur finfördelat det blivit. Resultaten har dock inte varit entydiga.
Brasilianska forskare testade en metod, för ett antal år sedan, med en mjuk kapsel fylld med små färgade kulor. När kapseln tuggas sönder frigörs färgen, som sedan mäts noggrant med hjälp av spektrofotometri. Ju mer färg som släpps ut – desto effektivare tuggning.
55 personer deltog i studien, både kvinnor och män. Studien har ett antal år på nacken men resultaten är fortfarande aktuella. De visade tydligt att kvinnor tuggar mer effektivt än män, trots att männen i genomsnitt hade betydligt starkare bett.
Forskarna konstaterade fyra distinkta moment som avgör hur väl vi tuggar:
- Bitkraft (hur hårt du kan bita)
- Tandkontakt mellan över- och underkäke
- Rörelsemönster i underkäken
- Tuggnivå, det vill säga tiden för varje tuggrörelse eller antalet tuggrörelser per tidsenhet
Bitkraften är alltså inte den avgörande faktorn – koordination, precision och rytm spelar minst lika stor roll. Man kan säga att det är finessen som avgör hur bra vi tuggar.
Män biter hårdast, men kvinnor tuggar bäst (Tandläkartidningen)