Många tonåringar och även en del vuxna får i dag tandställningar. Någon klinisk uppföljning av eventuella avvikande reaktioner görs inte. Forskning visar nu att dagens frekventa användning av tandställningar inte har stöd i forskningen och det finns helt enkelt ingen evidens för användning av tandställningar. Dessutom finns andra sätt att skapa bredare käkar så att tänderna får plats.

Tyska försäkringsobolag har efter att ha studerat forskning om tandställningar funnit att det saknas evidens och de är nu obenägna att betala för tandställningar. Dock ska man vara medveten om att avsaknad av evidens inte är samma sak som att metoden är dålig utan det handlar snarare om att forskning saknas för att göra säkra bedömningar om det är bra eller dåligt. 

Den metaanalys av befintlig forskning som det tyska hälsoministeriet beställt och som de tyska försäkringsbolagen hänvisar till visar dock att tandställningar inte ger bättre tandhälsa senare i livet och därför ifrågasätta de nyttan av de kostnader och stora ingrepp det innebär med tandställningar.

Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till den omtalade rapporten (tyska)
Till SBU:s rapport "Osäker grund för tandställningar"

Detta händer när man sätter in tandställning
Minst fyra tänder tas bort för att ge plats för de kvarvarande. Dvs tandläkaren extraherar friska fina tänder. Därefter sätts tandtrådar på ett sätt som gör att man skapar spänning över vissa tänder så att de flyttar sig dit tandläkaren vill. I takt med att tänderna förflyttas spänns trådarna till dess tänderna befinner sig där de ska.

Det spänner och känns obehagligt i käkarna när tänderna ska tvingas till förflyttning. Skavsår på tungan eller kindslemhinnan är inte heller ovanligt. Dessutom kan själva tandställningen skada andra tänder och det är svårt att göra rent där tandställningen sitter.

Trådar av metall bland annat nickel kan orsaka allergier och vuxna med kvarvarande amalgam riskerar att galvaniska strömmar uppstår mellan amalgamet och tandtrådarnas metaller. Till tandvårdsskadeförbundet har några personer ringt och berättat om kronisk trötthet som uppstått strax efter insättande av tandställning. Även utseendeförändringar med insjukna kinder och sneda käkar har rapporterats.

En del måste livet ut ha kvar trådar för att hålla tänderna på plats ofta i form av metalltrådar på insidan av tandraderna..

Alternativ till tandställningar
Tandställningar av plast finns, men i Sverige får man betala dessa själv. De gjuts om i takt med att tänderna förflyttas och blir relativt dyra. Dock behöver flertalet ha trådar eller band för att hålla tänderna på plats resten av livet. Det är alltså inte helt okomplicerat med tandställningar. 

Andra alternativ till tandställningar handlar om att lägga om kosten för att öka andelen mineraler och då framför allt kalcium, fosfor och magnesium i kosten samtidigt som intaget av fettlösliga vitaminer behöver öka. Det finns också rörelseövningar där man använder tungans kraftiga muskler för att "trycka ut" käkarna. Näsandning anses också ha bra effekt på käkarnas utveckling. Se mer på Tf:s hemsida och här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)