- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
I Sverige pågår, sedan tidigare, försök att skapa ett heltäckande nationellt register för behandling med orala implantat. Behovet av ett register finns bland professionen och myndigheter, men detta skulle även gynna patienterna.
På hemsidan har vi tidigare skrivit om implantatregistret som SKR, Sveriges kommuner och regioner, ansvarar för. Se mer här.
Nu har en forskargrupp i Norge har genomfört en pilotstudie. I vilken man analyserat hur inrättandet av ett nationellt register för orala implantat, i stor skala, skulle kunna genomföras.
Själva syftet med studien var, att identifiera och analysera de svårigheter som finns (och som kan uppstå) vid etablerandet och upprätthållandet av ett implantatregister. Man har även följt utvecklingen i några befintliga register för orala implantat.
Globalt finns det en omfattande marknad för tandimplantat. År 2003 fanns mer än 220 kommersiella varumärken från cirka 80 tillverkare tillgängliga, och nya produkter har kontinuerligt kommit in på den internationella marknaden sedan dess. I Europa uppskattar man att det säljs 5,5–6 miljoner tandimplantat årligen.
Via registren kan man identifiera otillfredsställande produkter och procedurer, förhindra användning av olämpliga implantat och därmed öka patientsäkerheten.
Genom att förbättra behandlingskvaliteten och minska antalet misslyckade implantat kan registren också sänka kostnaderna för omprövningar, vilket gynnar både tandvården och patienterna.
Inom tandvården har implantat av Zirkonia använts sedan en tid tillbaka. Såväl forskare som kliniskt aktiva tandläkare anser att de är bra och hållfasta. Ett antal studier finns om zirkoniaimplantat, men av naturliga skäl inte lika många som för titanimplantat.
Nya studier visar, precis som tidigare, att Zirkonia är minst lika hållfast som titan. Risken för periimplantit är lägre för Zirkonia och denna keram har dessutom bättre estetik.