Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Dålig återhämtning av hjärtat vid kvicksilverexponering

I Tf-bladet nr. 2, 2015 sid 12-14 beskrevs kända effekter av kvicksilver på hjärtverksamheten, en del av dem kända sedan 150 år tillbaka. Många av Tf:s medlemmar känner säkert igen hur de reagerade på kvicksilverexponeringen från amalgam.

Läs mer »

Livsmedelsverket borde rekommendera kosttillskott

En barnmorska i Umeå har doktorerat på gravidas kostvanor och näringsintag. Det visar sig att kosten inte ger tillräckligt med D-vitamin och inte heller tillräcklig mängd folsyra. Tillskott behövs således. Frågan är hur Livsmedelsverket hanterar denna avhandling? Folsyratillskott rekommendras till gravida i dag, men inte D-vitamintillskott.

Läs mer »

Amalgamets tid är förbi

Många krafter finns för att avveckla amalgam, men fortfarande tassar man runt den heta gröten. Professor Hien Ngo från Universitetet i Queensland i Australien berättar i tidningen Dental Tribune att vi nu är inne i en tid efter amalgamet (post amalgam era) samtidigt som han bara talar om att minska amalgamanvändningen och inte att förbjuda den. Professor Hien Ngo menar att det nu finns alternativ till amalgam och att amalgam är ett gammalt material som är på väg ut. Det är säkert rätt, men ett tydligare avståndstagande från amalgam behövs.

Läs mer »

Ytterligare artiklar om gifteffekter av fluor

Av utrymmesskäl kan inte alla forskningsreferenser av betydelse tas med i den tryckta upplagan av Tf-bladet. Nedan följer ett antal artiklar med intressanta bidrag till fluorinformationen.

Läs mer »

Gifteffekter av fluor

Att fluor är giftigt även i relativt låga koncentrationer är de flesta överens om och det finns mycket stöd för dess giftverkan i forskningslitteraturen, vilket Mats Hanson skriver om i Tf-bladet nr 1/2016. I artikeln beskriver Mats Hanson vilka hälsorisker som är förknippade med fluor och vad man kan göra för att skydda kroppen om man bor i områden med naturligt höga fluorhalter i vatten.

Läs mer »

Kompositer hållbara

Ett fortfarande ofta framfört argument för att fortsätta med att använda amalgam i tandvården är att kompositmaterial inte skulle vara tillräckligt hållbara.

Läs mer »

Sida 420 av 775 sidor < Första  < 418 419 420 421 422 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)