- Forskning

Fem procent av alla vuxna har tandimplantat och flertalet av dem är av titan. Nu bekräftar ny forskning att det alltid finns titanpartiklar runt tandimplantat, men forskarna ser ingen skillnad i halter runt sådan med och utan infektioner. Forskningen visar dock att titan triggar immunförsvaret och att titan faktiskt kan påverka geners uttryck. Detta är allvarligt och kan leda till svåra sjukdomstillstånd i framtiden. Implantat av keramiskt material är betydligt bättre för hälsan.
Forskarna fann mikropartiklar av titan i vävnaderna runt alla implantat. Detta har också konstaterats i tidigare forskning. Det är också känt att titanpartiklar triggar immunförsvaret och därmed skapar inflammationer.
I den här forskningen skilde sig halten titanpartiklar åt beroende av vilken sorts implantat som använts, men man såg ingen signifikant skillnad mellan om det fanns infektioner runt implantaten eller inte. Det senare ledde till slutsatsen att titanpartiklar inte påverkade förekomsten av periimplantit, dvs infektioner runt implantaten.
Men frågan är om det finns grund för den slutsatsen. Inga diskussioner förekom om individens immunförsvar och möjlighet att hantera effekten av titanpartiklarna och inte heller någon diskussion om individens munflora.
Studien var liten med bara på 21 patienter med flera implantat bredvid varandra. Titanpartiklar hittades i vävnaderna runt samtliga implantat, vilket bekräftar annan forskning. Forskarna använde en mätmetod kallad PIXE som också använts för att lokalisera kvicksilver i röda blodkroppar hos amalgambärare.
Allvarligt i denna studie är att 14 gener identifierades vars genuttryck påverkades av titanet. Främst handlade det om gener som påverkar immunförsvaret (inflammation och sårläkning), vilket kan vara en av flera förklaringar till att immunförsvaret triggas igång då titan finns närvarande. Individens förmåga att hantera inflammationer kan dock skilja sig åt.
Den här forskningen visar att titan kan utgöra en allvarlig hälsorisk och därför är det viktigt att kunna erbjuda keramiska implantat av zirkonia, som sällan orsakar periimplantit. Det finns också forskning som arbetar med att täcka titanytan med keramiskt eller annat material. Sådana implantat kan också komma att bli ett godtagbart alternativ till dagens titanimplantat.
Flera andra alternativa material är under utveckling. För närvarande finns endast Zirkonia, men inom en snar framtid kommer flera metallfria implantat att komma ut på marknaden. Då slipper man sannolikt dagens höga andel av periimplantit, eftersom det främst utvecklas runt titanimplantat.
Till pressmeddelande från Göteborgs universitet
Till forskningsartikeln