Under senare år har det kommit ett flertal böcker om biverkningar av psykofarmaka och läkemedelsindustrins suspekta marknadsföring med undanhållande av väsentliga data, något som lett till att företagen upprepade gånger fått betala miljarddollarböter.

Två nyligen utkomna och läsvärda böcker i ämnet är Pharmageddon av D. Haley, professor i psykiatri i Wales och Deadly Medicines and Organized Crime av Peter Götzsche, vid Cochraneinstitutet i Köpenhamn. En lättläst artikel finns i Tidskrift for den norske legeforening, 2013.

Det finns en mångfald forskningsartiklar om biverkningar av psykofarmaka och tvivel om effektiviteten mot de problem som de skrivs ut för. En studie från Nya Zealand visar på ytterligare biverkningar i hög frekvens av antidepressiva mediciner

Forskarna tillfrågade drygt 1800 vuxna personer som intagit antidepressiva mediciner under de senaste fem åren, varav hälften tagit dem under mer än tre år. Åtta biverkningar rapporterades av mer än hälften av de tillfrågade och tolv ytterligare i frekvenser om 47-15 %.

Vanligast var störningar av sexlivet, emotionell avtrubbning, kan ej få orgasm, dåsighet, muntorrhet, viktökning, svårighet att sluta medicinera (abstinenssymtom), känner inte igen sig själv, huvudvärk, oro, vimmelkantighet, minskade positiva känslor, illamående, självmordstankar, bry sig mindre om andra, darrningar, aggressivitet, vanebildning, diarre?, viktsförlust. Det som bedömdes som mest allvarligt var tillvänjningen och abstinenssymtom när man försökte sluta och därefter sexuella störningarna och den emotionella avtrubbningen.

Andra biverkningar i lägre frekvens (29-5 %) var insomningssvårigheter, zombiekänsla, svettning, förstoppning, ängslan, svårt att tänka, konstiga drömmar, mardrömmar, minnesförlust, tandgnissling, dimsyn, ojämnt hjärta, utmattning, stela muskler, mani, panikattacker, nedsatt motivation, minskad aptit.

De preparat med mest biverkningar var Venlafaxin, Paroxetin, Citalopram, Fluoxetin, Sertralin, Escitalopram, och tricykliska antidepressiva. Alla finn i Sverige. Sertralin och Escitalopram hade lägst biverkningsfrekvens och Citalopram högst, men de olika medicinerna hade olika hög biverkningsfrekvens på de olika symtomen.

Det finns alternativ. Ett är naturligtvis att minska giftbelastning från olämpliga tandlagningsmaterial och att öka sitt intag av nyttiga ämnen och antioxidanter. Man kan prova Johannesört som finns som preparatet Esbericum, åtminstone vid lätta till måttliga depressioner, men bör då se upp med att preparatet kan påverka omsättningen och verkan av andra mediciner man intar. I övrigt finns knappast några biverkningar.

Till artikel
Götzsche
Pharmageddon
Norsk artikel
Tidigare på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)