- Hälsa
Hög sockerkonsumtion ökar risken för karies. Det beror på att socker skapar surhet och dessutom gynnar kariesframkallande bakterier. Till detta kommer att hög sockerkonsumtion minskar intaget av viktiga näringsämnen som kalcium, fosfater, magnesium och fettlösliga vitaminer.
Av en studie gjord i Brasilien framgår att barn som åt godis och drack sötad läsk max två gånger per dag hade 48 procents risk att få karies och hos de som åt godis och drack sötad läsk mer än två gånger per dag var risken för karies 88 procent.
Främst var det barn i familjer med låga inkomster som hade ett säkerställt samband mellan sockerkonsumtion och karies. Hos familjer med högre inkomster (mer än två gånger minimilönen) var risken för karies bara 30 procent oavsett sockerkonsumtion.
Det finns alltså anledning att misstänka det som Weston Price konstaterade för nästan hundra år sedan och det Sune Vikner konstaterade för drygt 20 år sedan att god näringstillförsel av mineraler och fettlösliga vitaminer håller tänderna friska. Det handlar också om att skapa en basisk miljö i munhålan och en bra bakterieflora, vilken försämras av socker.