- Forskning
- Hälsa
Hjärnans biologiska ålder kan påverkas negativt av inflammation och högt blodsocker, som i sin tur kan skada kroppens kärl. En hälsosam livsstil kopplas däremot till en yngre ålder för hjärnan. Detta visar en studie vid Karolinska institutet.
Omkring 20 000 personer i Sverige insjuknar varje år i olika former av demens. De flesta drabbas av Alzheimers sjukdom. Det finns flera faktorer som påverkar hur snabbt hjärnan åldras. Forskare vid Karolinska institutet har därför gärna velat studera vad som kan öka hjärnans motståndskraft mot åldrande.
I en studie har forskarna nu undersökt över 700 kognitivt friska 70-åringar, varav cirka hälften var män. Alla deltagares hjärnor avbildades med magnetkamera. Utifrån dessa bilder skattades hjärnans biologiska ålder, som utgår från kroppens hälsotillstånd, med hjälp av en AI-baserad algoritm.
– Algoritmen är både exakt och robust, men samtidigt enkel att använda. Detta är för tillfället ett forskningsverktyg som behöver utvärderas ytterligare men målet är att den framåt skall kunna användas även kliniskt, exempelvis i samband med demensutredningar, upplyser Eric Westman, professor i neurogeriatrik vid Karolinska institutet.
Hjärnbilderna kompletterades med blodprov för att mäta blodfetter och blodsocker, samt också inflammation. Deltagarna fick dessutom göra ett minnestest. Det fanns även data om livsstilsfaktorer, sociala kontakter och alkoholkonsumtion.
Både männens och kvinnornas hjärnor skattades, enligt AI-verktyget, till drygt 71 år på gruppnivå. Forskarna tittade, utöver detta, även på hur hjärnornas biologiska ålder skilde sig från kronologisk ålder, med andra ord antal levnadsår.
Man upptäckte då att hjärnor som hade ett äldre utseende var kopplade till diabetes, stroke, högt blodtryck, inflammation och skador på de små blodkärlen.
En hälsosam livsstil, i vilken till exempel vardaglig fysisk aktivitet ingår, kunde däremot kopplas till hjärnor som såg yngre ut. Dessa resultat såg forskarna hos såväl män som kvinnor.
– Något man kan ta med sig från studien är att faktorer som påverkar kärlen negativt också kan kopplas till att hjärnan ser äldre ut. Det visar på vikten av att skydda sina blodkärl och i förlängningen hjärnan, exempelvis genom att hålla blodsockret stabilt, säger Anna Marseglia som är forskare vid Karolinska institutet.
Kvinnors och mäns hjärnor verkar skilja sig i hur de bygger motståndskraft. Detta är något som forskarna vill undersöka mer. Här ingår att titta på biologiska faktorer, som hormoner. Även sociala aspekter tas i beaktning.
– Nästa år skall vi börja studera hur sömn och stress påverkar hjärnans motståndskraft, men även effekten av socialt umgänge i medelåldern och hos äldre, berättar Anna Marseglia.
Länkar:
Alzheimers - kan orsaken vara bakterier? (tf.nu)
Blodprov kan upptäcka Alzheimers (tf.nu)
Tandlossning och Alzheimers (tf.nu)