- Hälsa
Hallon, blåbär, lingon, björnbär... Skogens skafferi är inte bara fullt av smak – det är också ett naturligt apotek. Genom att äta bär i olika färger och former får du i dig massor av antioxidanter och näringsämnen som stärker immunförsvaret, skyddar mot inflammationer – och som dessutom kan vara till nytta för tänder och tandkött.
Bär är generellt mer näringstäta än frukt. De innehåller mindre fruktsocker och mer fytokemikalier, som C-vitamin, betakaroten och en rad andra antioxidanter. Dessa ämnen hjälper kroppen att bekämpa inflammationer, stötta immunförsvaret och de främjar kroppens egen avgiftning.
Enligt näringsexperten Zarah Öberg, är färgen ett bra riktmärke: ju starkare färg, desto mer antioxidanter. Därför är det bra att variera mellan olika sorters bär:
– Orange bär som havtorn och rönnbär är rika på betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. Mörkblå eller svarta bär, som blåbär och björnbär, är rika på antocyaniner som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom, säger hon.
Ett bär är bättre än inget – men för att få effekt rekommenderas minst en näve bär om dagen, vilket motsvarar cirka en deciliter. Det kan räcka långt för att påverka kroppens immunfunktion positivt.
Vill du få ut mesta möjliga av bären bör du äta dem råa. Vid tillagning kan värme förstöra en del av de känsliga näringsämnena. Om du ändå vill värma bären – sjud dem varsamt, ångkoka eller använd torkugn.
Även munnen mår bra av bär. Flera bär innehåller ämnen som motverkar skadliga bakterier, stärker slemhinnorna i munnen och minskar inflammationer i tandköttet. Många bär är också fiberrika – och fibrer fungerar som en naturlig "tandborste" som hjälper till att rensa ytorna i munnen.
Samtidigt bör man vara uppmärksam på sura bär eller bärprodukter som torkad frukt och sylt – dessa kan påverka tandemaljen negativt. Ät gärna bären i naturlig, färsk eller fryst form – och skölj munnen med vatten efteråt.
6 bär som gör gott för kroppen inklusive munnen:
1. Hallon
Hallon är rika på C-vitamin, E-vitamin och kostfibrer. De innehåller även polyfenoler som verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt, vilket stärker immunförsvaret och gynnar en god tarmflora – något som också påverkar munhälsan indirekt.
2. Björnbär
Med sin djupsvarta färg är björnbär proppfulla med antocyaniner och C-vitamin. Dessa antioxidanter skyddar cellerna mot oxidativ stress och kan minska inflammation – även i munhålan.
3. Svarta vinbär
Bland de mest C-vitaminrika bären vi har. Innehåller även vitamin E och K samt rikligt med fibrer. Forskning visar att extrakt av svarta vinbär kan hämma tillväxten av skadliga bakterier i munnen.
4. Blåbär
Blåbär innehåller både C- och E-vitamin, fibrer samt starka polyfenoler som flavonoider, anthocyaniner och ellagsyra. De används även traditionellt vid ögonbesvär, men har också visat sig minska bakterietillväxt i munnen. Blåbärspulver har i vissa studier visat god effekt på inflammerat tandkött.
5. Fläderbär
Fläderbär är en klassisk medicinalväxt som använts vid förkylningar, tack vare sitt rika innehåll av C-vitamin och sina antibakteriella egenskaper. De verkar också avgiftande, vilket kan avlasta kroppens reningssystem.
6. Lingon
Lingon innehåller rikligt med C-, E- och K-vitamin samt tanniner, som kan verka sammandragande och antibakteriellt – särskilt vid urinvägsinfektioner. De är även rika på antioxidanter som quercetin och anthocyaniner, vilka kan ha antivirala effekter och motverka inflammation – även i munhålan.