- Forskning
- Hälsa
Antalet Alzheimerfall ökar och alltmer tyder på att miljöbelastning med giftiga ämnen och brist på antioxidanter har en avgörande påverkan på risken att insjukna.
Det finns inga mediciner som på ett påtagligt sätt kan förhindra eller fördröja Alzheimer?s demens. När sjukdomen väl etablerats finns ingen bot, men vid tidiga stadier, mild kognitiv nedsättning har vitaminer, fiskolja och andra antioxidanter en viss effekt, men resultaten har varit varierande. Huvudfåran av Alzheimer-forskningen är inriktad på att amyloid-protein orsakar sjukdomen, men vaccinationsförsök visar att man visserligen kan få bort proteinet, men det leder inte till någon förbättring. Ett alternativt synsätt är att amyloid-utfällning, plack, är en följd av inflammation och fria radikaler.
Många djur- och cellstudier har visat att ett flertal antioxidanter förhindrar eller minskar bildning av amyloid-utfällningar, men kliniska försök på människor har oftast begränsats till att undersöka ämnena var för sig med oklara resultat. Viss effekt har man fått när behandlingen satts in tidigt, vid mild kognitiv nedsättning, men denna grupp kan vara heterogen och utgöra en samling av mentala problem av olika orsaker.
En ny studie av 382 människor, medelålder 75,5 år, 17, 5 % med demens, 32,7 med mild kognitiv nedsättning och 49, 5 % kognitivt normala, har emellertid visat att när man jämfört försämringen i sjukdomsutveckling med nivån av D-vitamin så sker försämringen snabbare vid låg nivå av D-vitamin. Resultaten justerades för kön, utbildning, när på året D-vitamin mättes, hjärt-kärlsjukdom och riskfaktorn apolipoprotein E4. Speciellt uttalat var sambandet för mörkhyade personer. Tidigare studier har visat att personer med demens och mild kognitiv nedsättning har låga nivåer av D-vitamin.
Tf har rekommenderat att man inte bör satsa allt på ett kort, utan om möjligt använda ett så brett spektrum av antioxidanter (även fiskolja) som möjligt då de kompletterar varandra. En belysning av detta presenteras i en studie av 168 personer över 70 år med mild kognitiv nedsättning som fick extra B-vitaminer och vars utveckling mot demens följdes.
Från början hade alla ungefär lika nivåer av omega-3 fettsyror, EPA och DHA. Inget extra tillfördes under försöket. I placebo-gruppen skedde inga förändringar i vitamin eller fettsyrehalt. Med magnetkamera-uppföljningar visade det sig att förlust av hjärnvävnad var signifikant relaterad (mindre) till nivån i plasma av omega-3-fettsyrorna, men endast hos gruppen som fått B-vitamin. Resultatet visar att för att fullt ut ha nytta av fettsyrorna krävs att det finns tillräckligt med B-vitaminer. Inga andra studier, vad vi känner till, där man provat fiskolja som motmedel mot demens har varit tillräckligt breda för att inkludera samverkande effekter av fiskolja med vitaminer och det är kanske därför studierna lett till oklara resultat. Samma forskargrupp som i denna studie har tidigare visat att B-vitaminer minskar nedbrytningen av hjärnvävnad. Artikeln finns refererad tidigare på hemsidan.