Det finns många mindre försök och resultat som tyder på att om man behandlar förstadier till Alzheimer?s demens, mild kognitiv nedsättning, med vitaminer och andra antioxidanter, så kan man bromsa, eller kanske förhindra att sjukdomen förvärras.
Andra studier har inte gett någon effekt, antingen för att man bara använt enstaka ämnen eller i för låga doser.
I cell- och djurförsök finner man genomgående att utfällningen av proteiner, plack, förhindras med antioxidanter.
I en ny studie från universitetet i Oxford presenteras effekterna av att tillföra förhöjda doser B-vitaminer (folsyra 0,8 mg, B6 20 mg, B12 0,5 mg dagligen) under två år. Det finns inga möjligheter att få i sig dessa mängder genom maten. Resultatet var att den behandlade gruppen hade 7 gånger mindre nedbrytning av områden i hjärnan som är angripna vid Alzheimer?s demens, jämfört med obehandlade. Effekten var begränsad till personer med förhöjd nivå av homocystein. Ungefär hälften av alla över 65 har förhöjda homocysteinvärden. Försöken fortsätter för att undersöka om man helt kan förhindra utveckling av mild kognitiv nedsätning till Alzheimer?s demens.
Artikeln är publicerad i en av de ledande forskningstidskrifterna, Proceedings of the National Academy of Science of the United States, en tidskrift som publicerar artiklar med stor tyngd. Man kan hoppas på att artikeln leder till att antioxidantbehandling tas på större allvar inom medicinen.
I Journal of Orthomolecular Medicine (sista årens nr. ej på nätet) kommenteras att man borde lägga till fiskolja och andra antioxidanter för att få ännu bättre resultat. Läkemedelsbolagens Alzheimerforskning har inte gett någa goda resultat. Alzheimer?s demens beräknas kosta 604 miljarder dollar årligen över hela världen. Vitaminer är billiga
Till artikeln