En del tandläkare har fått för sig att zirkonia inte är tillräckligt hållfast och särskilt gäller det implantat. Nu har en undersökning gjorts som visar att zirkonia är mer hållbart än glaskeramer och att hållbarheten på en sju till tioårsperiod är mycket bra även för implantat. Nya material för kronor och broar utan påbränt porslin tillverkas nu och då minskar risken att ytskiktet ska krakelera. 

Zirkonia är ett höghållfast keramiskt material med god biokompatibilitet. Det började användas i mitten av 1990-talet, och fortfarande är den första generationens zirkonia användbart i många kliniska situationer.

Utveckling pågår och nu är zirkonia på gång med translucenta och högtranslucenta egenskaper. Det innebär att dagens mycket vita zirkonia ersätts av mer tandfärgade enheter. Dock medför detta viss förlust av de mekaniska egenskaperna. Valet av translucent zirkonia bör därför göras med stor omsorg, enligt forskaren. .

Zirkonia är kemiskt stabilt med extremt låg värmeledningsförmåga och har bra biokompatibla egenskaper. Första generationens zirkonia kan användas med stort förtroende i många kliniska situationer.

Tidigare fanns problem med s.k. chip off-frakturer (när påbränt porslin spricker), men det verkar nu vara löst. När man tillför tanslucens som egenskap i själva zirkoniamaterialet får det en mer tandlik färg och lyster, men det medför ofta att man förlorar en del av de mekaniska egenskaperna. Därför kan man som kliniker behöva vara lite kritisk vid val av material.

Helt klart är ändå att zirkonia är ett bra och hållbart material som passar till såväl implantat som till kronor och broar och som implantat finns ingen anledning att laborera med färger utan där används det ursprungliga hållfasta zirkoniamaterialet. 

Till artikel i Tandläkartidningen
Se sammanfattning forskning om zirkonia i artikel i Tf-bladet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

DRIFTSSTÖRNINGAR PÅ HEMSIDAN HAR GJORT DEN TRÖG. VI BER OM URSÄKT FÖR DET OCH HOPPAS PROBLEMEN NU ÄR LÖSTA.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu