Livsmedelsverkets chef skriver på DN Debatt i dag att trots försämrade matvanor får befolkningen i sig de vitaminer och mineraler de behöver med undantag för D-vitamin. Det är inte sant! Analyserar man fler av de ämnen som Livsmedelsverket inte undersökt blir resultatet annorlunda. Verket har varken tagit upp zink, selen eller magnesium och de har inte heller mätt alla B-vitaminer. De har således hoppat över de ämnen svenskarna lider mest brist på.

Tandvårdsskadeförbundets medlemmar mår ofta bättre när de tar kosttillskott och därigenom tillför zink, selen, magnesium, vitamin B12 och ofta omega-3-fettsyror. Detta är ämnen som bland det är väl känt att vi svenskar ofta lider brist på. Varför har då Livsmedelsverket i sin undersökning inte tagit med dessa ämnen? Hade så varit fallet skulle förmodligen slutsatsen blivit att kosttillskott behövs för flertalet även med de relativt låga rekommendationer Livsmedelsverket ger för dagligt intag.

En slutsats av undersökningen är dock att alla behöver D-vitamintillskott under vinterhalvåret då huden inte kan bilda sådana vitaminer på grund av låg instrålning av rätt UV-ljus.

Föreningen X-cons (före detta kriminella) har drivit ett matprojekt där varje lunch analyserats. Av analyserna framgår att det är så gott som omöjligt att via födan få i sig mer än 7-10 procent av rekommenderat dagligt intag av D-vitamin via födan. Selen, zink och vitamin B6 låg också ofta alltför lågt liksom omega-3-fettsyror. Även andra B-vitaminer som B1 och B2 var svåra att få i sig i tillräcklig mängd. Magnesium låg under rekommenderat intag för lunchen ända till vi började använda solroskärnor i salladen och maten. Men det gäller att tugga maten ordentligt, eftersom solroskärnor annars har en tendens att komma ut likadana som de kom in. Även kalcium låg lågt och för att få i sig tillräckligt behövde deltagarna äta youghurt eller fil till frukost och dricka ett glas mjölk till kvällen. Personer som är intoleranta mot mjölk behöver således kalciumtillskott då det är svårt att hitta livsmedel som innehåller stora mängder kalk.

Tf:s medlemmar behöver således fortsätta med kosttillskott och är man kvinna visar Livsmedelsverkets studie att man också kan behöva tillskott av folsyra och järn.

Debattarikel i DN, Livsmedelsverkets chef

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)