- Hälsa
- Politik
Konsumenträtten gällande tandvården finns inte reglerad i lag. Sveriges Privattandläkarförening har dock ett avtal med Konsumentverket. Föreningen har åtagit sig att informera medlemmarna om överenskommelsen. Bland annat omfattar den att alla lagar som berör tandvården ska vara tillgängliga hos tandläkaren. Prisuppgifter i jämförelse med referenspriserna som TLV beslutar om ska finnas anslagna på kliniken liksom annan information som kan vara till nytta för patienten.
Av vikt i överenskommelsen är att tandläkaren ska samråda med patienten, att patientens intressen tas tillvara och att de etiska regler följs som beslutats av branschorganisationen. Alla tandläkare ska informera om olika möjliga alternativ, de ska ha en ansvarsförsäkring för att gratis kunna göra om arbeten patienten är missnöjd med.
- Avtagbar protetik (proteser som kan tas av) som behöver göras om inom ett år ska ersättas helt och hållet av tandläkaren.
- Om fast protetik (kronor, broar, implantat) behöver göras om inom tre år ska tandläkaren göra om utan att ta betalt av patienten.
Dessa patienträttigheter ska klinikens personal lämna skriftligt till patienten i samband med behandlingen. Detsamma gäller om tandläkaren har ytterligare garantier som går utöver de här diskuterade minimikraven. Om tandläkaren överlåter verksamheten till annan tandläkare ska hen verka för att garantiåtagandena övertas av efterträdaren.
Om tandläkaren inte gör överenskomna åtgärder i tid har patienten rätt att bryta avtalet och patienten bör ha rätt till ersättning för eventuella merkostnader.
Om fel uppkommer i den bemärkelse som stadgas i konsumenttjänstlagen (1985:716) ska tandläkaren utan dröjsmål åtgärda felet utan kostnad. Patienten kan också kräva prisavdrag. Vid fel har patienten rätt till ersättning för den skada som hen åsamkats. I första hand sker ersättning via patientförsäkringen som varje privattandläkare ska ha (se patientskadelagen (1996:799).
Tvister som uppstår då parterna inte kommer överens rörande behandlingar eller ekonomiska förehavanden ska lösas av Privattandläkarnas förtroendenämnd. Dock krävs att klagomålen inte är mer än tre år gamla. Det är tandläkarens skyldighet att upplysa patienten om hur en eventuell tvist hanteras. Tvisten kan även prövas i allmän domstol.
Överenskommelserna med Konsumentverket är inte stadgade i lag och inga rättsliga sanktioner finns om en tandläkare struntar i överenskommelsen. Det finns också tandläkare som inte är medlemmar i Privattandläkarföreningen och då har de ingen skyldighet att följa överenskommelsen.