Vitaminer som vi får i oss via födan eller som tillskott är förbrukningsvaror i kroppen. Ju högre nivån av oxidativ stress är, desto fortare förbrukas de.
Vitamin B6, pyridoxin, lagras inte i kroppen utan man måste få i sig tillräckligt varje dag med födan. Som tur är finns vitaminet i många matvaror, så om man äter normalt bör man få i sig tillräckligt. Emellertid finns det många personer som har mag-tarmbesvär och försämrat upptag och det finns genvariationer, polymorfismer, i metabolismen av vitaminet och i många av de system där vitaminet har en funktion. För många kan det behövas avsevärt över rekommenderat dagligt intag, RDI, för att aktivera de enzymer som har vitamin B6 som nödvändig komponent, kofaktor.
B-6 finns i blodet som pyridoxin och den aktiva formen med en fosfatgrupp, pyridoxalfosfat. Halten av nedbrytningsprodukter av vitaminet i förhållande till aktiva och oförbrukade former anger hur snabbt vitaminet omsätts, men kan även tyda på omfördelningar i kroppen så att mer av den aktiva formen tagits upp av celler och vävnader. Blodet är det enda som är lättillgängligt för mätningar. Man kan även få en uppfattning om B-6 metabolismen genom att mäta enzymaktivitet och olika produkter av processer där vitaminet är känt för att ha en nödvändig funktion.
I en undersökning från Norge mättes o*förbrukat B-6 och nedbrytningsprodukter*, produkter av enzymreaktioner och inflammationsmarkörer hos 2628 personer med stabil kärlkramp (angina pectoris) som delades i 4 grupper och följdes under en månad. Grupp 1: B-6 40 mg/dag, folsyra 0,8 mg och B-12 400 mikrogram; 2: folsyra + B-12; 3: B-6 enbart och 4: placebo.
Flertalet deltagare intog mediciner av olika slag som blodtryckssänkande, mot blodproppar och statiner som kolesterolsänkande. 12,5 % intog före studien tillskott innehållande B-vitaminer, 24 % var rökare, 12 % hade diabetes och 6,3 % hade ett CRP över 10 mg/l (snabbsänka, inflammationsmarkör).
Det starkaste sambandet återfanns mellan inflammationsmarkörer och förhållandet mellan aktiv B-6 och nedbrytningsprodukter. Rökning hade en något negativ effekt. Intag av B-6 förbättrade förhållandet men hos dem som inte tagit tillskott var den starkaste faktorn som påverkade förhållandet aktiv/inaktiv B-6, inflammationsmarkörerna och som sådan en känslig markör för ändringar i inflammation under observationsperioden.
Av enzymaktiviteter, kopplade till B-6:s funktioner, visade ett steg i metabolismen av aminosyran tryptofan en signifikant påverkan av B-6 status och koppling till immunaktivitet och oxidativ stress. Tryptofan är förstadium till serotonin.
Vitamin B-6 är inbegripet i över 100 olika enzymreaktioner och är viktigt för metabolismen av aminosyror, signalsubstanser i nervsystemet, DNA, fettsyror, energiförsörjning, bildning av myelin. Rekommenderat dagligt intag ligger på 1-1,5 milligram och överskott utsöndras via urinen. Vid studien ovan användes 40 milligram/dag, vilket bör vara en daglig dos som inte vållar några biverkningar. Barn med autism och ADHD har rapporterats bli bättre med ökat intag av B-6 + magnesium.
Till artikeln