I en artikel i Expressen skriver flera läkare att de är bekymrade över den dåliga sekretessen i sjukvården. I praktiken kan vem som helst få tillgång till patientjournaler, vilka läkemedel som patienten står på osv. Det är allvarligt och därför är det särskilt viktigt att läkare inte skriver något som kan vara negativt för patienten. Kontrollera alltid dina egna journaler så det inte står något opassande i dem. 

Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har erfarenhet av att läkare skriver felaktiga påståenden i journalerna. Det kan handla om att patienten anses psykiskt sjuk, labil, inte klarar sig själv, har förföljelsemani och mycket mer. Det kan också stå saker om ens partner och barn, som inte alltid är fördelaktigt.

Ofta förlöjligas amalgamskadade patienter i läkarjournalerna. Särskilt gäller det deras tro att amalgam, titan eller andra dentala material orsakar sjukdomen. Elöverkänslighet betraktas närmast som ett tvångsbeteende. Sådana påståenden kan få konsekvenser för lång tid framöver och i värsta fall orsaka att patienten inte får rätt vård och behandling.

För patienten är det svårt att få rättelse. Först krävs tillgång till journalerna och då måste man fråga efter dem. Bra vore om läkaren skrev journalerna i samverkan med patienten, att patienten fick med sig en utskrift hem och att båda därefter kan ändra tillsammans. Det patienten vill ha med i journalen ska förstås läkaren skriva in. Det kan t ex gälla om patienten blivit frisk efter amalgamsanering,borttagning av titanstift eller tandextraktion. 

Självklart ska seketess gälla och ingen annan vårdgivare ska få tillgång till en journal utan att patienten själv. ger sitt tillstånd. Det är bra att artikelförfattarna i Expressen tar upp detta tema.

Till debattartikel i Expressen

« Tillbaka

Sök på hemsidan

Information om amalgamsanering

Doktorn hittar inget fel - det kan vara tänderna. Se filmen från Tandvårdsskadeförbundet:
Till Tf:s video

Bli medlem i TF

Anmäl dig direkt online via vår hemsida.

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida för att ändra adress eller kontrollera att du betalt medlemsavgiften.

Detta är Tandvårdsskadeförbundet

Förbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009.

Tandvårdsskadeförbundet arbetar för:

  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårds-material och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att sjukvårdens högkostnads-skydd ska gälla sanering av tandfyllningar, stift, rotfyllningar och implantat samt byte av proteser om risk för biverkningar föreligger.
  • Biverkningsregister för material som används i tandvården.

Gå med i Tandvårdsskadeförbundet! Du behöver inte vara sjuk för att stödja vår verksamhet.

Bidra gärna till TF

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885.

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bergsunds Strand 9
117 38 Stockholm
Tel 0520-80 600
info@tf.nu

Stödpersoner
Information samt råd och stöd till våra medlemmar eller till dig som är på väg att bli medlem ges via våra duktiga telefonombud. Se våra stödpersoner här. Du kan också kontakta telefonombud på distriktsnivå, se mer under fliken Distrikt.

Mailfrågor
Frågor om besvär relaterade till tänderna fragor@tf.nu