Brist på vitamin B-12 leder till ökad risk för sjuklighet och en rad diffusa symtom. B-12 finns enbart i animalisk föda och vegetarianer behöver ofta tillskott av vitaminet.
Vitamin B-12 är bland annat nödvändigt för syntesen av DNA, för bildandet av blodceller och för bildandet av myelin (bryts ner vid multipel skleros) och bristsymtom inkluderar utmattning, förstoppning, minskad aptit, känselbortfall eller pirrande känsla i händer och fötter, balanssvårigheter, depression, förvirring, demens, dåligt minne och sår i munnen. Många av symtomen känns igen från amalgamförgiftning och borttagning av amalgam och/eller tillskott av B-12 leder till förbättring.
Personer med mag-tarmstörningar löper risk att ta upp för lite B-12 liksom äldre och personer som intar syrahämmare som Losec. Vegetarianer och veganer får mycket ofta för lite B-12, värre ju mer strikt dieten är och barn till dessa grupper riskerar att födas med brist. Ett B-12-gift är lustgas, ofta använt vid förlossningar och som används för att experimentellt åstadkomma B-12-brist hos försöksdjur.
I en sammanställning över B-12-nivåerna hos vegetarianer och veganer, jämfört med vad som betraktas som normalvärden listas procentuella andelen med brist inom olika åldersgrupper. Studierna, varav 40 stycken innehöll tillräckliga uppgifter om serum-B-12 och procentuella andelen med brist, kommer från hela världen. Svårigheter med utvärderingen har varit att det ofta är ganska oklart vad folk, även de som säger sig vara vegetarianer, lactovegetarianer, veganer eller äter andra speciella dieter egentligen äter. En annan noterad svårighet var att vad som betraktas som brist varierade stort, från under 95 pikomol/ l till under 130-150, vilket var det vanligaste. En studie angav brist vid nivå under 250 pmol/l.
De som löpte störst risk att ha B-12-brist var strikta veganer, medan vegetarianer ofta intog en del födoämnen med B-12 som mjölk, youghurt, ost eller ägg, men även hos dessa var frekvensen av brist hög. En del semi-vegetarianer åt ibland kyckling eller fisk.
Bland vegetariska, även inkluderande lacto-vegetarianer, gravida kvinnor i en tysk studie hade mellan 33, 17 och 39 % för låga värden, baserat på under 130, 120 och 100 pmol/l under de olika tremånaders-perioderna av graviditet..
Barn (10-20 månader) till kvinnor som åt makrobiotisk diet och i flertalet fall ammade, hade i 45 % av fallen nivåer under 136 pmol/l. Ungdomar i andra studier (4-20 år) hade i 10 % av fallen nivåer under 96 pmol/l upp till 33 % under en nivå av 170 pmol/l.
Flertalet av studierna var gjorda på vuxna med varierande former av vegetarisk diet. Där rapporterade från 0 till 86 % brist. De med 0 % åt föda berikad med B-12. Övriga studier rapporterade brist från 12 % till 57 % hos personer som åt ?levande föda? med extremvärde på 81 bland lactovegetarianer. Procenttalen är i hög grad beroende på vad som är definitionen på brist. Veganer, makrobiotiska personer och levande-föda individer hade genomgående högre frekvens av brist. I studier som följt grupper under ett antal år noterade man en stadig nedgång av B-12 i serum, även hos gruppen veganer som åt B-12-berikad föda sjönk nivån stadigt under en 5-års-period.
Forskarna konstaterar att det finns en stor variation i mätningarna, men att förekomst av B-12-brist är vanlig, speciellt bland veganer och att de som äter en sådan diet absolut bör inta kosttillskott. Vegetarianer bör mäta sin nivå av B-12 och vid behov inta tillskott. Man noterar också att serumnivåer av vitaminet kanske inte är det bästa måttet på B-12 status utan att man istället bör mäta metylmalonsyra och homocystein som båda stiger vid brist.
Ingen av studierna har mätt om det B-12 som fanns i serum var funktionellt. I en studie av Alzheimer-patienter fann man till exempel en hög nivå av inaktivt B-12, sannolikt oxiderat av fria radikaler.
Amalgampatienter mår ofta mycket bättre vid tillförsel av extra B-12, helst i form av injektion av metylkobalamin, den naturliga formen av B-12, oavsett nivån i serum. Orsaken kan vara att B-12 i blodet är oxiderat och inte kan ta sig över blod-hjärnbarriären. Injektion av hög dos pressar in vitaminet över barriären. Regland och medarbetare vid Sahlgrenska akademien, uppmätte normala värden hos en serie fibromyalgi och ME-patienter, men ofta patologiskt låga nivåer i prover från ryggmärgsvätskan.
Vegetarisk kost har sina fördelar och belastar kroppen mindre, men man bör vara uppmärksam på risken för B-12-brist. Även zinkintaget är ofta för lågt.