Många patienter avbokar nu tider hos tandläkaren både på grund av risker för smitta hos tandläkaren och på väg dit. Det handlar alltså om risk att insjukna i Covid-19. Det gör att privata tandläkare finns i riskzonen för konkurs. Så gott som alla anställda hos Privattandläkarna är permitterade tills vidare. Hur säkert är det då att gå till tandläkaren?

Många äldre eller funktionshindrade har inte möjlighet att köra egen bil till tandläkaren och därmed måste man förlita sig på allmänna kommunikationer med de risker för smitta av SARS-COV-2, som coronviruset officiellt kallas. Att hålla avstånd till medresenärer och att ha god handhygien är absolut viktigast och minskar riskerna betydligt. Kanske är resan till och från tandläkaren större riskmoment än att bli behandlad hos tandläkaren. 

På tandläkarkliniken använder tandläkare skyddsutrustning med munskydd och visir och därför är risken för smitta från personalen minimal. Däremot kan andra patienter bära med sig smitta. Fråga därför tandläkaren om flera patienter kan finnas i väntrummet eller om antalet patienter glesats ut så mycket att inga väntetider finns. Det är klokt att stanna utomhus till dess tandläkartiden är inne. 

För att minska riskerna att smittade patienter sprider viruset till personal och andra patienter kan tandläkaren vidta flera olika åtgärder. 

Den största smittspridningen är via aerosoler som bildas vid borrning och andra ingrepp i munhålan. För att minska riskerna bör kofferdam användas och kraftiga utsug intill tanden som behandlas. Clean-upsug som Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar vid amalgamsanering är ett bra verktyg för att minska aerosolerna. Att komma som första patient på morgonen minskar också risken för att bli smittad.

Alla verktyg som använts inklusive handtag måste rengöras mellan olika patienter. Det kan också vara bra om patienten vid ankomst desinficerar munhålan. Klorhexidin som tandläkare vanligen rekommenderar biter inte på SARS-COV-2. Istället bör patienten gurgla med väteperoxidlösningar eller kolloidalt silver.

Viruset kan också spridas på ytor som handtag, armstöd medmera och rengöring av dem behövs hela tiden. Som patient kan man också använda engångshandskar som slängs efter tandläkarbesöket. 

Om alla försiktighetsmått som kan vidtas är det relativt riskfritt att gå till tandläkaren och i alla fall inte värre att gå in i en glest befolkad affär. Tandläkarna är med all säkerhet noga själva eftersom de också är utsatta för smittrisker.

Tandvårdsskadeförbundet hade tidigt kontakt med Folkhälsomyndigheten för få mer kunskap om riskerna hos tandläkaren. Det dröjde en tid innan särskilda råd utarbetades för tandvårdspersonal, men nu finns de publicerade på Socialstyrelsens hemsida.

Även personalen löper dock risk att smittas av sina patienter och därför har nu särskilda tillägg i Arbetsmiljöverkets regelverk gjorts. Arbetsgivaren får alltså ett ökat ansvar för personalen, vilket också är positivt för patienten.

Av en artikel i tidskriften Nature framgår att forskare som undersökt hur smitta sprids på tandläkarmottagningar rekommenderar att smitta mellan personer måste blockeras med skyddsutrustning och desinfektion av eventuella ytor med mera som kan kontamineras.

De tar också upp risk att instrument och annan utrustning kontamineras liksom behov av kofferdam och munsköljmedel. Huruvida SARS-COV-2 kan spridas via luften är oklart, men risk finns, men helt klart utgör aerosolerna en större risk än rent luftburen smitta. 

Till Socialstyrelsens råd till tandvårdspersonal
Till Arbetsmiljöverkets regelverk
Till artikel i Nature

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)