SBU som själva anser sig vara objektiva och kritiskt granskande borde undersöka riskerna med dentala material inklusive amalgam. Hittills har de vägrat ta sig an uppgifter. Är det alltför kontroversiellt?

">

Finska forskare finner att vetenskapliga studier inom odontologin ofta innehåller felaktiga slutsatser och falska resultat till följd av brister i statistiken. Tandvårdsskadeförbundet har kritiserat många vetenskapligt bedrägliga forskningsrapporter inom amalgamområdet utan att få gehör. SBU som själva anser sig vara objektiva och kritiskt granskande borde undersöka riskerna med dentala material inklusive amalgam. Hittills har de vägrat ta sig an uppgifter. Är det alltför kontroversiellt?

Finska forskare undersökte 200 artiklar och delade in dem i två kategorier. En grupp innehöll acceptabla vetenskapliga rapporter som fick ha högst ett fel i den statistiska analysen och resten ansågs som oacceptabla. Inte mer än 9 procent hamnade i högen som var acceptabla. Det är en mycket låg siffra. Forskarna tittade bara på den statistiska behandlingen, vilket innebar att de kontrollerade hur urvalet gjorts och hur bedömningen av det statistiska resultatet hanterats och inte alls på upplägget i övrigt.

Tandvårdsskadeförbundet har sett många mycket dåligt designade vetenskapliga rapporter som använts som bevis för att amalgam är oskadligt. Det är skamligt av vetenskapssamhället, men det är också oetiskt och inhumant mot alla dem som skadats av amalgam och kvicksilver. Att 10-15 gram amalgam i folks tänder skulle vara helt ofarligt är otroligt att tänka sig. Självklart påverkas kroppen av den giftiga tungmetallen. Snarare är det ett under att inte fler blir sjuka.

Flera undersökningar visar att odontologiska behandlingar saknar evidens och främst går på beprövad erfarenhet. I det perspektivet borde de metoder läkare och tandläkare använt med fyllningsbyte inklusive vitamin och mineralterapi också erkännas. De har förbättrat hälsan hos många mycket svårt sjuka personer och den beprövade erfarenheten är stor. *
Om SBU* eller något annat fristående organ vågar undersöka tillfrisknande efter amalgamsanering skulle metoden med sannolikt visa hög evidens. Underlag för en sådan studie finns i alla dem som bytt fyllningar enligt tandvårdsförordningens 7 §.

Till redovisning av forskningsrapporten i Tandläkartidningen
Till finska forskarnas orginalartikel
Till debattartikel om att tandläkarstudenter behöver lära kritiskt tänkande

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)