Alla över 65 år erbjuds nu gratis vaccination mot influensa. Även gravida och små barn uppmanas att vaccinera sig. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar är ofta känsliga för vacciner och dess innehåll och biverkningsrisken för dem är stor. Tänk därför efter före. Det finns många skäl att hoppa över vaccineringen. Skyddet är mindre än 50 procent om du är äldre samtidigt finns risk för mer eller mindre allvarliga biverkningar.

Influensavacciner ger inte alls det skydd många tror. Minst hälften av de äldre (över 65 år) får influensa trots att de är vaccinerade.  Hur hög risken är att få influensa berättar dock inte myndigheterna. Är den mindre än 50 procent är det knappast lönt att vaccinera sig. 

Kanske är det säkrare att inte vaccinera sig för då slipper man åtminstone de vanliga biverkningarna av själva vaccinet. Vaccinet innehåller spår av ägg som en del personer kan reagera mot. Kanske finns även spår av andra ingredienser som formaldehyd och kvicksilver som känsliga personer kan reagera mot. Ingenting om detta upplyser FASS om. Gifterna kan hänga med från de kemikalier som tillsätts vid tillverkning av vaccinet.

En anledning till att man inte fullständigt immun mot alla virusstammar som kan orsaka influensa är att vaccinerna endast innehåller tre till fyra kända stammar som WHO tror är aktiva nu. Influensavirus muterar lätt och nya varianter eller nya stammar kan komma fram, plus att gamla stammar återkommer. 

Följande tre stammar rekommenderas för influensasäsongen 2015-2016 för oss som bor på norra halvklotet:

 

  • Vacciner med tre virusstammar:
  • A/California/7/2009 - influensa A(H1N1)pdm09
  • A/Switzerland/9715293/2013 - influensa A(H3N2)
  • B/Phuket/3073/2013 - influensa B (Yamagata-linjen)

Det går också att få vacciner som innehåller fyra virusstammar och då tillkommer:

  • B/Brisbane/60/2008 - influensa B (Victoria-linjen).

Näsdroppsvaccin finns också, men det innehåller endast två stammar:

  • A(H1N1)
  • A(H3N2)

Dessutom är detta försvagat levande virus och ska inte användas på personer med immunbrist eller som  får salicylatbehandling. 

Mycket att tänka på och enklast är att strunta i vaccineringen. Andra sätt finns att mota sjukdomar. 

Ta ordentligt med C-vitamin i förkylningstider för att förbättra immunförsvaret. Suzanne Hampshire läkare och vaccinföreståndare föreslår 4 gram natriumaskorbat/dag i förebyggande syfte och högre om man verkligen får en infektion. 

Hennes vaccinmotstånd kom då hon såg njurskador orsakade av vacciner. Eftersom hon är njurläkare tog hon det på allvar och reser nu runt i världen och varnar folk för att vaccinera sig. Det var alltså onormalt hög andel njurskador hon reagerade på, men många andra biverkningar förekommer också. En del går över fort och andra kan i värsta fall bli långvariga. Höga C-vitamindoser ger inga njurskador enligt Hamphries kunskaper och erfarenheter. 

Till Folkhälsomyndighetens information
Till Läkemedelsverkets information
Till vaccinmotståndare i Finland
Till vaccinmotståndare i Norge
Till föredrag av Suzanne Hampshire om att curera sig med C-vitamin (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)