Tungmetaller som bly, kadmium och kvicksilver binder till svavelgrupper i proteiner och andra cellkomponenter och orsakar oxidativ stress (fria radikaler). Även om exponeringen är låg och inte orsakar sjukdom stressas organismen och förändringar kan mätas. Långvarig och låg belastning kan leda till att försvaret mot andra sjukdomsframkallande processer försvagas.

En studie från ett område med en guldgruva i SaudiArabien, där personer boende i omgivningen var exponerade för damm, dricksvatten och mat med förhöjda nivåer av bly, kadmium och kvicksilver jämfördes med personer från ett oexponerat område. Inga av försökspersonerna arbetade i gruvan, var rökare och fiskkonsumtionen var låg. I exponeringsområdet drack 75 % grundvatten och i kontrollområdet dracks enbart flaskvatten och flertalet exponerade och kontroller hade bott i områdena mer än sju år. I området kring gruvan har förhöjda nivåer av 13 olika metaller uppmätts och det finns en ökad förekomst av astma, njursjukdom och fosterskador.

I undersökningen mättes inte direkt nivåerna på antioxidant- och reparationsproteiner, utan påverkan på överföringen av information från generna i DNA, via RNA till bildning av dessa proteiner, något som avgör hur mycket som bildas eller kan bildas av respektive ämnen. Inget hindrar att det finns ytterligare effekter som inte fångas upp i denna studie.

De exponerade personerna var lite exponerade, enligt konventionella medicinska bedömningar. Blyexponeringen låg i nivåer som var vanlig i västvärldens befolkning när man hade bly i bensinen och dubbelt så hög hos exponerade, jämfört med kontrollerna. Kadmium var ungefär 50 % högre än i kontrollgruppen men inte anmärkningsvärt hög, jämfört med nivåer som riskerar att orsaka njurskador. Kvicksilvernivåerna låg också 50 % högre än i kontrollgruppen men är ändå låga. Många tandsköterskor i Sverige har haft långt högre nivåer. Inga personer som ingick i mätningarna hade några sjukdomar vid undersökningstillfället.

Alla blodvärden låg inom ?normala? variationer, men inte desto mindre var nivåerna av bland annat hematokrit och lymfocyter signifikant högre hos de exponerade, något som tyder på en låggradig inflammation.

Exponeringen sänkte signifikant nivåerna av m-RNA (messenger-RNA) för ett antal avgiftningsproteiner, bland annat metallotionein-1 och glutation-S-transferas (GST), katalas och HPS-70 (heat-shock protein) till 25-50 jämfört med kontroller, något olika för de olika metallerna. Bly påverkade inte GST och katalas..

Exponeringen sänkte också nivån av två enzymer som är kända för att skydda mot cancer och alla tre metallerna minskade CYPA1, ett enzym som deltar i avgiftning av organiska gifter som benzo(a)pyren, en känd carcinogen.

Bly och kvicksilver orsakade en minskning av DNA-reparationsenzymer, medan kadmium ökade. Hos de exponerade var 8-OHdG förhöjd, något som visar på oxidationsskador i DNA. Studien visar att det knappast finns några säkra nivåer av tungmetallexponering. Även låga nivåer påverkar metabolismen och orsakar inflammation, något som ökar risken att drabbas av sjukdom.

Gårdagen inlägg på hemsidan visar att det finns ytterligare effekter av tungmetaller på organismen. Djurförsöken visade påtagliga störningar av mineralmetabolismen och det finns ingen anledning att tro att människor utgör något undantag.

Till artikel
Mer om tungmetalleffekter på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)