- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Titandioxid är ett vitt färgämne (E171) som finns i mediciner, tuggummin, dentala material och mycket annat. Tandvårdvårdsskadeförbundets medlemmar kan ha hög känslighet för just titandioxid och även om mängderna är små få allvarliga symtom. Nu har forskare funnit att just titandioxid, som också kan uppträda i form av nanopartiklar, kan tränga in i tarmslemhinnan. De med tarmproblem bör därför, enligt forskarna, undvika just titandioxid
Forskarna fann att personer med förstörd tarmslemhinna t ex sådana som lider av ulcerös kolit hade högre halt titandioxid i blodet än andra. Det visar att partiklarna kan absorberas från livsmedel under vissa betingelser. 36 % av den titandioxid som finns i livsmedel består av nanopartiklar (mindre än 100 nm).
Titandioxid i tarmslemhinnan ökar risken för inflammationer och kan försämra hälsan säskilt hos dem som redan har en autoimmun tarmsjukdom. Dessutom ökar bildningen av fria radikaler liksom genomsläppligheten genom tarmslemhinnan i närvaro av titandioxid. Av försiktighetsskäl bör användning av titandioxid begränsas i livsmedel, enligt forskarna.
Tandvårdsskadeförbundet vill även uppmärksamma att titandioxid frekvent används i tandkräm och finns i många cement och kompositer. Själva titanimplantaten bör också uppmärksammas i diskussionen om skadliga nanopartiklar.
Kontrollera således livsmedel, läkemedel, tandkräm, tuggummi och annat som kan innehålla titandioxid och bojkotta tillsatser märkta med E171.
Till översiktsartikel (norska)
Till forskningsartikeln (engelska)