Tandläkare hanterar många giftiga ämnen. Kvicksilver får inte längre användas, men ändå hanteras dagligen amalgam då tandläkaren putsar, lagar eller tar bort fyllningar. Det genererar kvicksilverhaltigt fast avfall, utsläpp till vatten och kvicksilverånga till luften.  Nu visar ett examensarbete att 14 % av kommunerna aldrig utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna och miljöinspektörer i små kommuner anser att de har dåliga kunskaper om miljöproblem från tandläkarmottagningar.

Undersökningen är gjord av studenter i Umeå och de har ställt frågor till landets kommuner om kunskaper om kvicksilver/amalgam och om de utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna. 14 % av kommunerna gör det alltså inte. De allra minsta kommunernas miljöinspektörer har sämts kunskaper. Svarsfrekvensen var tyvärr bara 50 %, men man kan nog anta att de som har dåliga kunskaper eller kommuner som inte alls utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna är minst benägna att svara. Därför är det snarare underskattningar istället för överskattningar i denna undersökning.

Avfallet betraktas som miljöfarligt avfall och ska hanteras särskilt och då ska allt amalgamavfall tas om hand även servetter som alltid blir nedstängta. Amalgamavskiljare ska finnas och tömmas enligt schema och det ska finnas amalgamavskiljare både i stolen och sköljen. Inte ens väl skötta amalgamavskiljare tar mer än ca 90 % av kvicksilvert som kommer ut den vägen. Finns ingen kontroll kan man befara att amalgamavskiljarna töms alltför sällan.

Allvarligast för hälsan på klinikerna är den kvicksilverånga som frigörs vid putsning och borrning av amalgam. Det är en fara både för personalen och patienterna. I dag sker inga kvicksilver mätningar i lokalerna och de tidigare föreskrifterna om kvicksilverarbete på tandvårdsmottagningar är borttaget.

Omkring hälften av befolkningen har fortfarande amalgam i tänderna trots kvicksilverförbudet 2009. Till Tandvårdsskadeförbundet ringer varje vecka flera personer som anser att de är sjuka av sina amalgamfyllningar och frågar om råd när det gäller saneringen. Asylsökande och nyinvandrade personer har i allmänhet amalgam. Riskerna med kvicksilver i tandvården tar därför inte slut än på flera decennier.

Den ambitiösa uppsatsen som studenterna från Umeå gjort visar tydligt att tillsynen av tandläkarmottagningarna är undermålig och sannolikt innebär det även att rådgivningen til personalen är eftersatt. Denna rapport är en del i Praktikertjänst AB:s arbete för att förbättra miljöarbetet på tandvårdskliniker anslutna till dem.

Till examensarbetet

Om praktikertjänsts miljöarbete på www.tf.nu

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)