Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk. Under denna högtid är det många som äter ägg. Ägget är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.

Ägg innehåller ett antal vitaminer och mineraler varav de flesta finns i gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter som man hittar, i riklig mängd, i äggula.

Ägg är alltså väldigt nyttigt och man bör äta både vitan och gulan. Vitan innehåller mycket proteiner. Det är därför som kroppsbyggare ofta använder sig enbart av den. Gulan innehåller rejäla mängder av näringsämnen som egentligen skall försörja fågelungen med näring tills den krupit ur ägget och kan äta själv.

Ett medelstort ägg på cirka 55 gram (utan skal) innehåller strax under 80 kcal, cirka 7 g protein, 5 gram fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ungefär 15 kcal och strax under 4 gram protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 gram protein och allt fett i ägget.

Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 Energiprocent (E%) är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är dock relativt hög, därav den seglivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet. Detta har emellertid visat sig inte riktigt stämma hos friska individer. Kolesterolhalten i mat har i verkligheten väldigt lite att göra med kolesterolhalten i blodet hos friska individer.

Ägg är ett livsmedel som håller länge och kan vara bra att ha hemma. Det är vanligt att testa äggets färskhet genom att kolla om det flyter. Ett färskt ägg sjunker till botten medan ett äldre ägg flyter. Men, att det flyter betyder dock inte nödvändigtvis att ägget är dåligt. Prova därför att knäcka ägget, då märks det direkt om ägget är dåligt. Ett dåligt ägg både luktar och smakar mycket illa.

Vi rekommenderar, i möjligaste mån, inköp av ekologiska KRAV-ägg från frigående höns. Hönsen har då mer yta, möjlighet att vara utomhus och äta ekologiskt, obesprutat foder.

Näringsinnehåll i ägg - Livsmedelsverket

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)