Elektronikprodukter innehåller ett stort antal giftiga ämnen, metaller, flamskyddsmedel, klorerade substanser med mera. Exponering vid återvinning riskerar hälsan hos arbetarna.

Ibland visas på TV hur elektronikskrot, exporterat från västvärlden, hanteras på bakgårdar i utvecklingsländer, helt utan säkerhetsåtgärder. Frågan är om förhållandena är så värst mycket bättre här hemma.

Tandvårdsskadeförbundet har goda insikter i hur okunnigt hanteringen av kvicksilver sker, både inom tandvården och vid omhändertagande av lysrör och lågenergilampor. Förhållandena när det gäller omhändertagande av elektronik verkar inte vara mycket bättre.

Det finns 30 företag i Sverige som sorterar, demonterar och krossar elektronik. Miljömedicin vid Karolinska Institutet har gjort mätningar av 20 metaller i damm i luften och i blod och urin hos 55 arbetare i 3 företag och hos 10 kontorsarbetare i samma företag mellan 2007 och 2009. Kvicksilver mättes enbart bundet till damm i luften och inte som ånga, varför exponeringen säkert är underskattad, enligt forskarna.

Elektronikskrot, bestående av bildrör, skärmar av flytande kristall, batterier, kretskort, kvicksilverinnehållande reläer och plast med bromerade flamskyddsmedel. Metaller som mättes var järn, zink, bly, mangan, koppar, nickel, krom, antimon, kadmium, vanadin, kobolt, molybden, arsenik, volfram, gallium, indium, kvicksilver, beryllium, tallium och platina.

Föremålen monteras sönder manuellt och förs vidare på ett band för vidare uppdelning i olika material, krossning och förvaring. Hos två av företagen fanns punktutsug eller delvis punktutsug vid de olika momenten. Förvaring skedde utomhus hos två, men inomhus hos ett av företagen. Personalen hade inga andningsskydd hos ett företag och var frivilligt hos de två andra. Personalen instruerades att inte äta fisk eller skaldjur dagarna före mätningarna för att minska inflytandet av kvicksilver och arsenik från dessa källor. Material i tandlagningar efterfrågades ej. Nio kvinnor var anställda varav 7 arbetade med hanteringen och 2 på kontoren.

Samtliga metaller fanns i mångdubbelt högre grad i luften i hanteringslokalerna, jämfört med kontoren. För tallium fanns ingen mätning i kontoren. De högsta halterna var av järn, zink och bly och därefter i fallande grad enligt uppräkningen ovan. Medelvärdet för bly var 7 mikrogram/m3 med variation 0,011-130.

För blodhalter fanns statistiskt signifikanta skillnader mellan arbetare och kontorsanställda för krom, bly och indium och i urin för kvicksilver och bly.

Indium finns huvudsakligen i platta bildskärmar som indium-tenn-oxid. Det är lite känt om toxicitet och cancerrisker. Kvicksilvret i luften kommer sannolik huvudsakligen från lysrören bakom skärmarna med flytande kristaller. Inga lampor hanterades annars i företagen. Kvicksilver- och galliumarsenider finns i platta skärmar och lysdioder. Blyet kommer huvudsakligen från krossade katodstålerör (tjock-TV) där varje kan innehålla upp till 3 kilo bly. Kadmium finns i olika komponenter på kretskorten och i batterier. De arbetare som var rökare hade de högre halterna i urinen.

Studien visar klart att avfallet inte alls hanteras tillfredsställande och att arbetarna riskerar hälsoskador. Erfarenheterna från tandsköterskornas situation talar för att den som blir sjuk av exponeringen i företagen knappast har något att hämta om de hos vård och försäkringskassa hävdar att arbetet orsakat sjukdomen. Säkert kontaminerar företagen även omgivningen., men inga sådana mätningar gjordes i denna studie.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)