- Forskning
- Hälsa
Flavonoider/polyfenoler är en stor grupp av ämnen med oftast stark färg som finns i växtriket, i högsta halterna i bär. Ökat intag av flavonoider minskar risken för en rad sjukdomar, dels genom att verka som antioxidanter, men även med andra verkningsmekanismer, ännu bara delvis kända. Likaså är det spektrum av sjukdomar vid vilka flavonoider kan ha en skyddande effekt bara delvis undersökt.
Oxidativ stress och inflammation är ökad vid åldrande och polyfenoler (inklusive flavonoider) har potentiellt möjligheter att påverka dessa processer och deras effekter på hjärnans funktioner. Polyfenoler har rapporterats ha positiva effekter på stress-signaler, ökad nervcellsbildning (neurogenes), inlärning och minne. Merparten av erfarenheterna kommer från djurförsök, vilket innebär försiktighet vid överförande av resultaten på människa.
I en studie på åldrade råttor undersöktes effekterna av en diet, innehållande 2 % frystorkat pulver från jordgubbar eller blåbär under 8 veckor på åldrings-relaterade försämringar i beteende, rörelse-koordination och nervfunktioner liksom nybildning av nervceller och nivån av somatomedin, en insulinliknande tillväxtfaktor.
Resultatet av kostbehandlingen visade att djuren fick förbättrad motorik och kognitiva funktioner, speciellt minne. Djuren som fick bärdieten, jämförda med kontroller, hade ökat antal nybildade nervceller i hippocampus, plats för minne och hjärnans GPS. Även tillväxtfaktorn somatomedin ökade.
Forskarna anser att ökningarna av nervceller och tillväxtfaktorn inte helt kan förklara förbättringarna i motorik och minne, utan att det sannolikt inte bara är halten av polyfenoler som bidrar till effekterna, utan att det ytterligare näringsfaktorer som har effekt, men som inte är närmare kända. Jordgubbarna hade bättre effekt än blåbären, men lägre nivåer av polyfenoler. Flera studier visar att det inte bara är försöksdjur som förbättras med bärtillskott, utan effekterna gäller även för människor som får liknande tillskott.