Myndigheten för Vårdanalys konstaterar att äldre inte får den tandvård de har rätt till enligt tandvårdsförordningen. Endast tre av tio äldre tog del av särskilt tandvårdsbidrag 2014. Kunskapen om stödet är låg hos dem som ska informera, det är komplext och svårt både för patienter och personal att förstå, ansökningsprocessen är krånglig och kriterierna för vem som är berättigad till stödet är otydliga, enligt rapporten. Detsamma gäller tyvärr även rätten till fyllningsbyte enligt förordningen.

Rapporten “Tandlösa tandvårsstöd” ger ingen positiv bild av landstingens/regionernas arbete med tandvård för äldre. För tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning tog endast två av tio äldre i målgruppen del av stödet. Äldre som bor på särskilt boende har större chans än äldre som bor kvar hemma med hemtjänst att få del av det särskilda tandvårdsstödet och det finns också geografiska skillnader mellan landstingen. En viktig förklaring till tandvårdsstödens bristande genomslag är dålig kunskap om stöden hos dem som ska informera.

Samma problem gäller för tandvårdsskadade med behov av fyllningsbyte på grund av allergi eller långvarig sjukdom. Många känner inte till bidraget eller tycker det är för krångligt eller tar för mycket tid. De allra flesta betalar därför saneringen själva och kvar blir personer med låga inkomster, förtida pensionärer, människor med försörjningsstöd eller sådana som försörjs av anhöriga. Ojämlikheten är tydlig.

Kunskapen hos vårdgivarna som ska informera patienterna är låg och särskilt gäller det bland läkare. Det förekommer också helt felaktiga informationer. Bland annat finns en läkare i Östergötland som inte ens känner till att sanering är möjlig vid långvarig sjukdom. Denne läkare hänvisar till landstingets jurist, som tydligen inte heller känner till förordningens 7§. Okunskapen gör det omöjligt för många att få sanering betald av landstinget eller regionen trots allvarlig sjukdom med tydliga samband mellan fyllningar och ohälsa.

Tandvårdsskadeförbundet har bett både IVO och Vårdanalys att granska de paragrafer våra medlemmar är berörda av, men har inte fått något gehör alls. Vi kan dock konstatera att problemen är desamma som för tandvårdsstödet till äldre och föreslagna åtgärder borde också gälla tandvårdsskadade (tandvårdsförordningen 6 ch 7 §§)..

Myndigheten för Vårdanalys konstaterar i rapporten att kortsiktigt måste kännedom om tandvårdsstödet öka och nationella styrdokument behövs för att minska skillnaderna i tillämpning mellan landstingen.Därtill föreslås i rapporten att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att belysa hur tandvårdsstöden kan förenklas och hur tandvården kan stärkas inom kommunernas äldreomsorg respektive hälso- och sjukvården.

Tandvårdsskadeförbundet önskar att regeringen gör en översyn av hela tandvårdsförordningen. Det finns ingen anledning att utesluta någon av grupperna i detta regelverk.

Till debattartikel
Till rapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)