En norsk fallrapport som gäller en kvicksilverförgiftad tandsköterska har publicerats i den norska läkartidningen. Kvinnan var i 30-årsåldern då hon först gick till doktorn på grund av hälsoproblem. Hon fortsatte att arbeta som tandsköterska och mot slutet på halvtid och besvären accelerarade. Då hon slutade arbetet avtog en del symtom som huvudvärk, hosta och andningsproblem, men när det gäller tremor, kognitiva besvär och synproblem har tillstånden varit oförändrade. Läkarna menar att om hon fått rätt diagnos från början hade hon kunnat skyddas för exponeringen och därmed inte behövt vara sjuk.

Läkarna beskriver läget för kvinnan via gamla journaler från det hon var 30 år på 1970-talet tills hon nu fått diagnosen kvicksilverförgiftning. Det är en beklämmande beskrivning, men liknar mycket det vi också ser i Sverige både gällande tandsköterskor och andra personer som är  kvicksilverförgiftade på grund av en kontaminerad arbetsmiljö eller kvicksilverexponering från egna amgalmfyllningar.

- Vår patient hade akuta arbetsrelaterade symtom typiska för skadlig exponering för kvicksilver, skriver läkarna. Det gick över 30 år innan deras patient fick rätt diagnos. Sjukdomsutvecklingen visar tydligt hur viktigt det är att ställa frågor om symtomen uppstår eller förvärras på arbetet, menar de.

Slutsatsen är att det alltid ska göras både specialistbedömning och arbetsmedicinsk värdering av exponering under arbetstiden. Hade detta gjorts för 30 år sedan hade denna kvinna inte behövt vara så sjuk.Det som möjligen i detta fall försämrade utfallet var att kvinnan fick synskador, vilka läkarna påstår inte är en känd effekt av kvicksilverexponering. De säger nu att testning av färgseendet och neurologisk undersökning av synfältet bör alltid göras hos personer exponerade för kvicksilver.

Tandvårdsskadeförbundet känner stark oro för att det fortsatt är hög kvicksilverexponering inom tandvården och särskilt för tandhygienister som arbetar med äldre. Torrslipning av amalgamfyllningar ger mycket hög kvicksilverexponering. Både patient och personal bör ha friskluftsmask, luftrening och bra utsug under patientens haka, hur många tandhygienister har sådan utrustning?

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)