- Forskning
- Hälsa
Det finns många studier som visar på de goda hälsoeffekterna av D-vitamin, antingen som tillskott eller genom solande. Tillskott behövs under den solfattiga årstiden på nordliga breddgrader.
Emellertid har forskare som studerade kväveoxid upptäckt att huden innehåller nitrat som, vid UV-bestrålning omvandlas till kväveoxid, NO, en gasformig molekyl som vidgar blodkärl och luftvägar. Kärlväggarna innehåller ett enzym, som efter behov bildar kväveoxid, men bildningen kan även ske genom att gå förbi enzymprocessen genom intag av nitrat.
Nitrat finns i exempelvis rödbetor, spenat och lingon och nitrat-metoden för att bilda kväveoxid har tilldragit sig intresse hos bland andra idrottsmedicinare som ett möjligt sätt att öka prestationerna. Rödbetor lär väl knappast klassificeras som dopningsmedel..
I en studie av cyklister testades nio personers prestationsförmåga efter att de i förväg intagit nitrat och sedan kortvarigt exponerats för UVA motsvarande 30 minuter i solen. Som jämförelseobjekt fick andra grupper enbart UVA, enbart nitrat, simulerad strålning + nitrat och simulerad strålning och placebo-nitrat.
UV-strålningen enbart har tidigare visats öka kväveoxidbildningen i huden, men gav inga mätbara effekter på prestationsförmågan i form av först kortvarig kraftig ansträngning och därefter 16 km uthållighetscykling, och inte heller på blodtrycket Kombinationen av UVA och nitrat däremot sänkte blodtrycket och ökade kraften i muskulaturen, framför allt i typ II muskelfibrer. Hos de övriga grupperna uppmättes inga effekter..
Forskarna anser att det behövs utvidgade studier med beaktande av årstid (UV utomhus), föda, typ av ansträngning med mera. Bland annat påpekar man att idrottsmän som ägnar sig åt uthållighetssporter har mer av typ I muskelfibrer och mindre typ II, och att nitat + UV kanske har mest effekt i grenar där man har kortvariga ansträngningar (mer typ II muskelfibrer).
Det kan emellertid finnas risker med att öka kväveoxidbildningen. Nitat/nitrit har tidigare kopplats till ökad risk för mag-tarmcancer när man hade det som tillsats till kött. C-vitamin skyddar. Kväveoxid kan även bilda peroxynitrit, en stark oxidant som i ett flertal studier på djur och celler orsakar biokemiska störningar och även kan vara involverat i orsaken till multipel kemisk överkänslighet. Kväveoxid kan även binda till svavelgrupper i proteiner och bilda nitrosotioler.som bland annat visats minska energiproduktionen i mitokondrier. Ingen vet ännu var balansen ligger för nytta/skada när det gäller nitrat/kväveoxid, men flera studier visar att antioxidanter motverkar skadeeffekter.