Sjuk av dina tandfyllningar? Har du inte råd att byta ut dem? Du kan få fyllningsbytet delvis bekostat av landstinget eller regionen enligt tandvårdsförordningens 6 och 7 §§. Inga bevis mellan symtom och dentala material behövs. Du betalar samma avgift som på vårdcentralen och sjukvårdens högkostnadsskydd gäller. Sök bidraget.

Fyllningsbyte enligt tandvårdsförordningens 6 och 7 §§
Tandvårdsförordningen innehåller två paragrafer som sällan tandläkaren eller läkaren berättar om. De ger möjlighet till bidrag för byte av tandfyllningar man inte tål eller som man tror att man blir sjuk av. Inga bevis behövs mellan symtom och fyllningsmaterial enligt 7 §, Det kräver en del energi för att söka bidraget och landsting/regioner har många restriktioner och ofta olika beroende på var man bor.

För att krångla till det ännu mer kallas 6 § för kategori 11 och 7 § för kategori 12 i hälso- och sjukvården. Tandläkare känner till hur man går till väga, men nästan inga läkare. Så gott som aldrig finns information på landstingens eller regionernas hemsidor. Det går att ringa växeln och fråga efter tandvårdsenheten och “tandvård som led i en sjukdomsbehandling” och i bästa fall kommer man fram till någon ansvarig person som kan berätta mer.

Beslut enligt tandvårdsförordningen går inte att överklaga och därför kan landsting och regioner göra lite som de vill. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har meddelat Tandvårdsskadeförbundet att de inte har för avsikt att utöva tillsyn över 6 och 7§§ i tandvårdsförordningen.

Tandvårdsförordningens 6 § eller kategori 11
Lättast är att få bidrag till fyllningsbyte är om man har en uttalad allergi. I förordningen står att “fyllningar ska bytas vid avvikande reaktioner mot dentalt material”. Landsting/regioner och Socialstyrelsen har tolkat texten som att det ska finnas en uttalad allergi mot fyllningsmaterialet.

_Diverse regionala restriktioner finns som försvårar möjligheten till fyllningsbyte enligt 6 §. Så kallad hudtest är oftast enda provtagning som godkänns och en del landsting/regioner kräver intyg från en hudläkare. Ett blodprov som testats enligt Melisa gills alltså inte.

Det krävs ofta också synliga förändringar intill tandfyllningen i form av lichen eller rodnad. Den som får utslag på armarna eller ont i magen av sina fyllningar godkänns inte trots allergier kan visa symtom var som helst på kroppen. Läkare och tandläkare vana vid sanering anser att 85 % av patienterna får allergiska reaktioner på någon annan del av kroppen och att symtom sällan uppträder i munnen.

Uppfylls landstingets eller regionens kriterier får man bidrag till fyllningsbytet.

Tandvårdsförordningens 7 § eller kategori 12
Inga bevis för att fyllningen orsakar patientens besvär behövs. Dock ska själva fyllningsbytet ske ?med anledning av en utredningsplan och som ett led i en behandlingsplan? och läkaren som upprättar den ska ha ?specialistkompetens inom ett område med anknytning till något eller några av patientens symtom?. Patienten ska också ha varit sjuk en längre tid och vanligen gäller en tid av två år. En person som får besvär av ett nytt material, men där ingen allergi kan bevisas får såldes vänta i två år innan bidrag för sanering kan beviljas.

Det krävs också att läkaren fyller i ett intyg som ofta kallas remiss. Där ska framgå att patienten varit sjuk länge och vilka prover som tagits för att utesluta andra sjukdomar. Den som har en diagnos får sällan bidrag även om patienten själv gärna vill pröva fyllningsbyte för att förbättra hälsan.

Svårt hitta läkare. Få läkare vill skriva de intyg som behövs. I Linköping har t ex en läkare skrivit till sin patient att “inga sådana bidrag längre beviljas” och att han haft kontakt med landstingets jurist i detta ärende. Det stämmer dåligt med de faktiska omständigheterna och inte alls med förordningen. Andra läkare säger att de inte anser att man kan bli sjuk av sina tandfyllningar vare sig det är amalgam eller annat och därför kan de inte skriva intyg. Det är således svårt att få läkarintyget, men en del personer har tur och får det.

I Västra Götaland måste läkaren vara verksam i regionen och det duger således inte med intyg från en läkare som har sin praktik i Stockholm eller Skövde. Andra landsting/regioner kan ha andra restriktioner och särskilda krav på hur intygen/remisserna ska skrivas.

Tandläkarens ansöker
Tandläkaren ansöker om bidrag och gör en bedömning av vilka fyllningar som ska bytas och kostnadsberäknar detta. Tandläkaren ska lägga med intyget och därefter skicka in ansökan till tandvårdsenheten vid respektive landsting eller region. Ingen tandvårdsbehandling får påbörjas innan beslut fattats.

Patienten får vänta någon eller några månader på beslutet då en särskild läkare ska bedöma läkarintyget och en tandläkaren ska ta ställning till tandläkarens förslag. I bästa fall får man bidraget beviljat. Men även i sådana fall finns restriktioner och patienten får trots allt betala en hel del själv.

_En särskild taxa gäller för bidraget och om tandläkaren är dyrare än så får patienten betala mellanskillnaden. Dessutom är det vanligt att patienten måste betala extra för kofferdam, friskluftsmask och mycket annat. Mycket sällan ges bidrag för byte av stift trots allergi mot detta material. Patienten har sällan möjlighet att begära keramiska inlägg eller kronor utan får nöjda sig med kompositfyllningar som är billigare. I annat fall får patienten betala mellanskillnaden själv.

Trots svårigheterna får en del bidrag beviljat.
Tandvårdsskadeförbundet uppmanar alla att ansöka om bidrag för fyllningsbyte för att dessa problem ska komma med i statistiken. I dag är det ytterst få som ansöker om bidrag då det är krångligt och besvärligt och det är svårt att hitta läkare för att skriva det nödvändiga intyget.

Till tandvårdsförordningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)