För att förhindra en långsam ökning av gifter i miljön måste föroreningar i möjligaste mån stoppas vid källan. Sjukhus är en källa till utsläpp av många giftiga ämnen (mediciner).

Sjukhusens utsläpp omfattar allt från bakterier och virus till alla mediciner eller deras nedbrytningsprodukter efter att ha passerat patienterna. Normala reningsverk klarar inte av att ta bort dessa ämnen. Ämnena kommer att ha samma effekter och biverkningar på djurlivet vid utsläppskällorna som hos patienterna. Det som fångas upp av reningsverken och hamnar i slammet läggs ut på åkrarna och kommer tillbaks i födan vi skall äta.

Det finns utredningar från USA och Europa om förekomsten av läkemedel i avloppen från sjukhus, vilka som utgör störst miljöhot och vilka åtgärder som är angelägna. I studierna har sammanställts tillgänglig information om utsläppen från sjukhus i relation till storleken på befolkningen i upptagningsområdet, vilka ämnen som utgör största miljörisk, nivåerna av ämnena vid reningsverken inlopp, respektive utsläpp i relation till reningsmetoder och utspädningen i recipienten, det vill säga floder, sjöar eller hav.

Som exempel anges mätningar vid ett sjukhus med 388 bäddar och ett upptagningsområde med 250000 innevånare där man vid sjukhuset använde 1154 kilo mediciner och i upptagningsområdet 18700 kg medicin uppmättes vid reningsverket, ungefär 6 % av det totala från sjukhusets utsläpp. Vid sjukhus används starkare mediciner och i högre doser än vid hemanvändning. En del mediciner används enbart vid sjukhusen.

De mediciner som i olika studier bedömts vara mest skadliga för miljön, som användes mycket och som i otillräcklig grad absorberades eller bröts ner i reningsverken var Ofloxacin (antibiotika, avregistrerat i Sverige), 17alpha-ethinylestradiol (p-piller), Erythromycin (antibiotika), Sulfamethoxazole (antibiotika), Acetaminophen (Alvedon), Clarithomycin (ej i Sverige), Estradiol (hormonpreparat), Ibuprofen (Ipren), Estrone (p-piller). Bland mediciner med något lägre risk fanns Doxacyklin, Naproxen, Norfloxacin, klortetracyclin.

Man påpekar även att det finns risk för att alla medicinerna går ut i vattendragen helt utan rening om det regnar så kraftigt att kapaciteten på reningsverken överbelastas. Detta gäller för system där även dagvatten leds till reningsverken. Utsläpp av bakterier har inte behandlats i ovanstående studie men de mest tåliga mikroorganismerna kan passera reningen och utgöra en smittorisk.

Något som inte heller tas upp är metaller. Dels avger patienterna och hela befolkningen kvicksilver, silver, tenn och koppar från amalgamfyllningar i tänderna, dels används platinaföreningar vid cancerbehandling. Metaller är ej nedbrytbara och i den mån metallerna inte fångas upp i reningsverken kommer de att passera ut i vattendragen.

En annan faktor är hur sedan slammet hanteras. Värmebehandling eller annan sterilisering är undantag och sprids slammet obehandlat på åkrarna har man bara flyttat problemet med risk för att läkemedel och metaller så småningom hamnar i grundvattnet. Valfrid Paulsson, Naturvårdsverkets förste chef, sade i en radiodebatt om riskerna med att sprida slammet på åkrarna på 1970-talet, att detta inte var något som behövde åtgärdas utan först kunde bli ett problem år 2000. Detta datum har sedan länge passerats.

Till artikeln
Om utsläpp av platina

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)