- Forskning
- Hälsa

Ny forskning visar att selenbrist kan orsaka osteoporos eller benskörhet. Studien är gjord i Kina och redovisar problem vid ett intag på cirka 40 mikrogram selen per dag. Det är i samma storleksordning som i Europa där jordarna också är selenfattiga. Risken för osteoporos ökade alltså vid selenbrist, enligt forskarna.
Selenbrist fick dock inte allvarliga konsekvenser om kalciumintaget var mer än 800 mg/dag. Att selen påverkar risken för benskörhet beror dels på att selen reglerar bentillväxten och att det också tar hand om fria radikaler som också kan bidra till benskörhet.
Även sköldkörtelns funktion är beroende av selen liksom bildning av glutationenzymer som som också är viktigt för sköldkörtelns funktion. Brist på selen kan därför öka sköldkörtelhormonerna i blodet och därmed risken för benskörhet.
Selenbrist är vanligt hos amalgamskadade då selen behövs för att binda kvicksilver, men också för dess avgiftning. Tandvårdsskadeförbundet har sedan lång tid tillbaka rekommenderat mellan 200 och 400 mikrogram/dag för att undvika bristsymtom. Paranötter innehåller höga halter selen.
Till forskningsartikeln (engelska)
Till mer lättillgänglig information hos dr Mercola (engelska)