Många studier visar att elektromagnetiska fält (EMF) orsakar och/eller ökar bildningen av fria radikaler, oxidativ stress, en stark riskfaktor för sjukdom och accelererat åldrande.
antio
Selen ingår i flera antioxidantenzymer, och är en nödvändig komponent i det enzym som är mest känsligt för kvicksilver, tioredoxin reduktas, men även inhiberas av andra metaller. Metaller och elektromagnetiska fält samverkar i bildningen av fria radikaler i experimentella system och Tandvårdsskadeförbundets erfarenheter visar att elöverkänslighet långsamt avtar när amalgamet tas bort.
Tandvårdsskadeförbundet har, till elöverkänsliga, rekommenderat att man intar antioxidanter, inklusive selen för att motverka besvären. Riktigheten i denna rekommendation stöds av forskning som visar att selen motverkar oxidativ stress och nedsatt energiproduktion i mitokondrierna i experimentella system.
I en studie från Turkiet exponerades celler för EMF 900 MHz mobiltelefonstrålning (3G) under en timme, för enbart selen och selen + EMF och jämfördes med oexponerade kontrollceller. I selengrupperna tillfördes selen en timme före annan behandling.
Produktionen av fria radikaler ökade starkt vid EMF-exponering men återställdes till kontrollnivåer om selen (natriumselenit) fanns närvarande. Mitokondriernas membranpotential (driver energiproduktionen) föll vid exponering för elektromagnetisk strålning men återställdes om cellerna förbehandlats med selen. Membranpotentialen förstärktes även i enbart selen-behandlade celler, jämfört med obehandlade kontroller.
Vid tillräckligt fall av membranpotential aktiveras ett antal enzymer, caspaser, som orsakar en nedbrytning av ett stort antal olika proteiner, och som leder till programmerad celldöd, apoptos. Apoptos och aktiviteten av caspaser ökade starkt vid EMF-exponering men återställdes till nära kontrollnivåer för caspaserna, men endast delvis för apoptos, något som tyder på att även andra celldödsmekanismer är aktiverade. Forskarna avser att framgent närmare undersöka vilka mekanismer som aktiveras av EMF och effekten av andra antioxidanter.