Flertalet i Tf torde inte ha något amalgam som avger kvicksilver kvar i tänderna, men även födoämnen, speciellt fisk, innehåller kvicksilver i organisk form. Selen skyddar mot både oorganiskt och organiskt kvicksilver.

Det är i det närmaste ogörligt att finna användbar information om vilka fiskar som kan ätas utan risk och vilka som är hälsovådliga på grund av för hög kvicksilverhalt. De råd som ges baseras nästan enbart på halten av kvicksilver och bortser från innehållet av skyddande och nyttiga ämnen som selen och fleromättade fettsyror. Den forskning som finns tyder på att nyttan av fettsyrorna överväger upp till en viss nivå av kvicksilver, där gifteffekter börjar överväga.

För selen finns knappast några risk/nytta överväganden men däremot ett stort antal studier där man sett en skyddande effekt av selen, både organiskt bundet (selenometionin) och oorganiskt (selenit) mot alla former av kvicksilver. I fisk finns kvicksilver nästan enbart som metylkvicksilver, men djuren har högst varierande halter av selen.

Man har, på ganska svaga grunder, antagit att vid ett förhållande selen/kvicksilver om 1/1 eller däröver så har fisken tillräckligt av sitt eget motgift för att motverka toxiska effekter. Emellertid är kroppens hantering av selen och kvicksilver i fisk mycket ofullständig och huvudsakligen baserad på djurmodeller. Knappast något är känt om stabiliteten hos de selen-kvicksilverföreningar vi får i oss via fisk när de kommit in i kroppen. Ur löslighetssynpunkt är bindningen mycket stabil men knappast något är känt om stabiliteten när det utsätts för reducerande fria radikaler.

Ett försök att visa metabolismen av metylkvicksilver respektive selen när de tillförs separat men samtidigt till möss har publicerats i Food and Chemical Toxicology och kan liknas vid en situation där bindningen selen-metylkvicksilver efter intag bryts i stor utsträckning.

Metylkvicksilver blandades i djurens dricksvatten och selenet i födan, något som skiljer sig från det sätt man får i sig det via födan men är mer likt en situation där man äter fisk (med okänt kvicksilverinnehåll) och dessutom selen som kosttillskott.

Enbart metylkvicksilver orsakade en nedsatt immunfunktion och ökad bildning av fria radikaler och nedsatta nivåer av antioxidantaktiviteten (glutation, glutation peroxidas, superoxid dismutas) och oxidation av proteiner. Selentillförsel minskade eller helt eliminerade effekterna. Selen minskade halten kvicksilver i olika organ, men till mindre än 25 % och denna reduktion förklarar inte de skyddande effekterna. Troligare är effekten till stor del att tillskriva ett upprätthållande av antioxidantstatus.

För den som vill vara på den säkra sidan är det bättre att intaga fiskolja för att få i sig de nyttiga fettsyrorna än att äta fisk med okänt kvicksilverinnehåll. Olja från algodlingar och som inte belastar fiskbeståndet är under utveckling. Fiskolja av god kvalitet innehåller inte mer än låga spårmängder av kvicksilver. Tvärt emot vad som ofta påstås samlas inte metylkvicksilver i fettvävnad. Orsaken är att huvuddelen av kvicksilvret i kroppen är bundet till svavelgrupper vilka finns i liten utsträckning i fettvävnad.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)