Forskaren Helena Fransson vid Malmö Högskola har undersökt hur väl rotfyllningar fungerar. Hennes forskning visar att överlevnaden av rotfyllningar är drygt 93 procent efter sex år. Något sämre hos äldre personer 65-74 år. Hon har inte kunnat undersöka eventuella komplikationer eller överlevnaden efter 15-20 år. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att rotfyllningar är av ondo och kan orsaka mängder av hälsoproblem. Anledningen är bakterieinvasion i tanden och dess dentinkanaler.

Rotfyllningars överlevnad är ett sätt att kontrollera effekten av en rotfyllning. Forskaren Helena Fransson har kontrollerat rotfyllningar via tandhälsoregistret de senaste 5-6 åren. Eftersom registret inte funnits så länge går det inte att göra längre tillbakablickar. Fransson har inte heller gått in och tittat på röntgenbilder eller journaler och vet därför inte varför vissa tänder dragits ut eller om de rotfyllningen fungerat utan problem.

En krona på den rotfyllda tanden gav högre överlevnadsvärde än tänder som fylldes med kompositer. Bäst klarade sig rotfyllningar på unga människor och sämst på äldre personer. Några stora skillnader föreligger dock inte enligt denna undersökning.

Tandvårdsskadeförbundet skulle gärna se en mer kvalitativ undersökning av rotfyllda tänder. Redan Weston Price som var tandläkare på 1920 och 1930-talet visade med sin forskning att rotfyllda tänder gav upphov till mängder av bakterier som påverkade hälsan. När han opererade in utdragna tänder under huden på kaniner fick de sjukdomar som bäraren av tanden hade. Anledning till mängden bakterier i rotfyllda tänder är att rotfyllningen inte tätar ordentligt och den tätar definitivt inte på utsidan av tanden där mängder av dentinkanaler mynnar. Tandläkaren Hal Huggins gjorde DNA-analyser av bakterier i rotfyllda tänder och fann många som kan orsaka allvarliga hälsorisker.

Dentinkanalerna är bland annat den friska tandens utförselväg av avfallsprodukter och har normalt ett flöde innifrån tanden och ut. När tanden är död finns inget flöde i dentinkanalerna utan istället ockuperas de av bakterier som där finner en bra fristad. Den som har dåligt immunförsvar får ofta varbildning i tanden medan den med bra immunförsvar bekämpar bakterierna samtidigt som de och eventuella bakteriegifter kan tas upp i blodet och spridas till andra delar av kroppen.

Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar därför att man inte rotfyller tänder utan i stället drar ut dem. Bäst är förstås att se till att inte få hål i tänderna.

Till pressmeddelande Malmö Högskola

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)