Många kryddor och växtpreparat som anses hälsosamma var kända och använda redan under antiken och kanske ännu tidigare som mediciner och kryddor. Studier i nutiden har bekräftat hälsoeffekterna och, i alla fall delvis, klarlagt verkningsmekanismerna.

Ett stort antal av dagens mediciner har sitt ursprung från växtriket och det finns inget som säger att denna källa är uttömd. Många växter från medelhavsområdet, varav en del även kan växa i vårt klimat, används som hälsotillskott, kryddor eller numera som trädgårdsväxter, men ursprunget finns inom folkmedicinen.

De ursprungliga växterna, eller extrakt från dem, har vid cell- och djurförsök visats hämma cancerceller och en del av effekterna, men inte alla, är förbundna med preparatens antioxidanteffekter. Ett flertal kemiska ämnen eller fysikaliska förhållanden som orsakar cancer gör det genom att orsaka bildning av fria radikaler och antioxidanter minskar eller upphäver den cancerogena effekten.

I en italiensk studie undersöktes antioxidanteffekt och verkan på cancerceller av 11 olika växter från Italien. Några är välkända som rosmarin och oregano, andra mindre väl kända i Sverige. En av växterna, svinamarant är införd i medelhavsländerna från Amerika. På Google hittades de svenska namnen.

De undersökta växterna var sviamarant (Amaranthus retroflexus) vars blad används i sallader och soppor, italiensk oxtunga (Anchusa azurea) där blommorna används på samma sätt, en sparrisart (Asparagus acutifolius), sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) vars blad används, grönmynta (Mentha spicata) som krydda, oregano, kungsmynta (Origanus vulgare)som krydda, portlak (Portulaca oleracea) i sallad och soppor, åkerrättika, vildrättika (Raphanus raphanistrum) bladen används, rosmarin (Rosmarinus officinalis) som krydda, blåhallon (Rubus caesius) bladen i soppa, dikesskräppa (Rumex conglomeratus, växer i Skåne) i soppor, smällglim (Silene vulgaris) i sallader, alexanderloka (Smirnium olusatrum) också i sallader.

Antioxidanteffekten hos alkoholextrakt från de torkade växterna utvärderades genom förmågan att bromsa blekningen av beta-karoten, mängden flavonoider, fenoler och andra antioxidanter genom  kolorimetriska och kromatografiska metoder. Tre olika typer av cancerceller användes för att utvärdera hämmande verkan och effekten på spridningsförmågan, bröstcancerceller, lever-cancerceller och tarmcancerceller

Högsta nivån av flavonoider hade dikesskräppa, följt av portlak. Fenoler fanns i högsta halt hos oxtungan och därnäst hos myntan. Flavonoider och liknande polyfenoler svarar för en stor del av antioxidanteffekten. Blåhallon, dikesskräppa och myntan hade den högsta antioxidanteffekten.

Alla extrakten minskade utvecklingen av cancerceller men mest potenta i låga koncentrationer var rosmarin och oregano. Rosmarin var effektivast mot lever- och tarmcancerceller och oregano mot lever- och bröstcancerceller. De övriga extrakten hade också hämmande effekter, men i varierande grad. Anti-cancereffekten följer bara delvis antioxidanteffekterna, varför det måste finnas oidentifierade ämnen som har effekter mot cancer som borde studeras närmare.

Växterna har potential att ingå i cancerbehandling, åtminstone som tilläggsbehandling eller för att förebygga cancer. Åtminstone rosmarin och oregano som är lättillgängliga finns anledning att använda i större utsträckning i mathållningen. Växterna ovan anses ofarliga, men då de innehåller ett stort antal ämnen med olika verkningar, finns anledning att vara uppmärksam på eventuella biverkningar om man intar dem i större mängder.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691515300624

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)