- Hälsa
Media har slagit upp stort att risken för ALS ökar och att risken att få ALS är högre om man bor i norra delen av vårt land. I dag är orsaken till ALS okänd. Koppling till vissa gener finns för omkring tio procent av dem som får diagnosen och resten tror forskarna beror på miljöfaktorer. Olika undergrupper finns och tandhälsan, kvicksilverläckage från amalgam och mycket annat kan i vissa fall ha betydelse. Att ta bort gifter och avgifta kroppen kan fungera för en del om det görs på ett tidigt stadium.
I Tf-bladet finns flera artiklar om ALS som visar att det i vissa fall kan vara kvicksilver från amalgam och kanske i kombination med elektromagnetiska fält som ökar risken för ALS. ALS är en sjukdom som börjar med muskelsvaghet och senare ofta leder till döden. Se mer om sjukdomen på Hjärnfondens hemsida.
Det finns även forskning som tyder på att elektromagnetiska fält kan påverka risken att utveckla ALS. Forskaren och läkaren Joachim Mutter som skrivit flera fallrapporter om personer vars symtom på ALS stoppats eller helt försvunnit menar att om man utsätts för elektromagnetiska fält så försämras kroppens naturliga avgiftning.
Mutters hypotes är alltså att muskelsvagheten kan orsakas av miljögifter och man därför behöver ta bort gifter som amalgam i tänderna eller tatueringar (giftiga tungmetaller i färgerna), se över boendemiljön och se till att åtminstone under en period leva i en relativt strålningsfri miljö. Se mer artikel i Tf-bladet från 2016.
Tandhälsoförbundet får då och då samtal från personer som diagnostiserats med ALS. En del har i alla fall minskat försämringen efter att de tagit bort amalgamfyllningar och gjort annat för att minska kroppens giftbelastning. Tandläkare Olle Rehde som tidigt förstod amalgamets risker amalgamsanerade några personer med ALS och åtminstone en av dem blev därefter helt återställd och samtliga symtom försvann. Detta publicerades också som en forskningsartikel.
Mycket forskning om ALS är på gång och kunskapsutvecklingen går fort. Se mer via länken nedan där olika forskare från KI berättar om hur motorneuronerna i musklerna påverkas, att överlevnadstiderna varierar och mycket mer. Än så länge har D-vitamin inte nämnts i forskningsstudierna, men hög incidens i de nordiska länderna plus i ökad risk i norra delen av Sverige gör kanske att även D-vitaminbrist kan vara en riskfaktor.
Mer om nedbrytning av motorneuron och hur forskarna arbetar för att hitta möjliga botemedel mot ALS (KI)
Till forskningsartikeln om risk för ALS i olika delar av landet (engelska)
Till TV4:s artikel och programinslag om ökningen av ALS