Flera studier har visat att rödvin har en skyddande effekt mot sjukdomar. Bästa balans mellan nytta och risk för skada anses vara 1-2 glas per dag. Forskare har isolerat det ämne från druvskalen som sannolikt medför det mesta av den positiva effekten, resveratrol, en flavonoid.

Rödvin innehåller 1-12 milligram resveratrol per liter och ämnet har föreslagits ligga bakom den så kallade ?franska paradoxen?, att den vindrickande befolkningen i södra Frankrike, trots i övrigt osunda vanor, har låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom.

Resveratrol bryts snabbt ner i kroppen men passerar lätt blod-hjärnbarriären, och frågan är om nedsvalt resveratrol har motsvarande skyddseffekter som det har vid cellförsök eller vid djurförsök där man gett resveratrol på annat sätt än genom nedsväljning. Ett sätt att få större upptag som föreslagits är att hålla kvar ämnet i munnet för att det skall tas upp genom munslemhinnan. I djurförsök har man tidigare funnit att resveratrol finns kvar i hjärnan i mätbara mängder under 4 timmar efter att det getts.

För att belysa effekterna på hjärnans hippocampus vid åldrandet, den del av hjärnan som mest förlorar i funktion vid Alzheimer?s demens, gavs resveratrol genom injektion i bukhålan till medelålders råttor och djurens förmåga att hitta, lära in och komma ihåg uppmättes vid flera tillfällen under 4 månader efteråt. Den kognitiva förmågan jämfördes med kontroller som inte fick resveratrol. Modellen var avsedd att återspegla utvecklandet till mild kognitiv nedsättning (MCI) och till demens hos människa och möjligheten att motverka det med resveratrol.

Forskarna mätte förmågan att hitta (hjärnans GPS finns i hippocampus), inlärningsförmåga, att lära nytt, att komma ihåg vad man lärt sig och tid djuren tillbringade med att inte företa sig något, vilket man kanske något tveksamt jämför med depression hos människa.

Vid åldrandet, såväl hos människor som hos djur. minskar nybildandet av nervceller i hippocampus, blodförsörjningen försämras, astrocyter och mikrogliaceller (hjärnans immunceller) ökar.

Resveratrol förhindrade helt förändringarna och ökade även inlärningsförmågan hos djuren kort efter resveratrol-tillförseln, jämfört med kontroller, långt innan åldersförändringarna inträtt. Jämfört med kontroller tillbringade djuren kortare tid stilla men motoriska funktioner som simhastighet påverkades inte. Mikroskopundersökningar vid försökets slut visade att antalet mikro-blodkärl ökat och antalet astrocyter och immunceller (indikerande inflammation) minskade. Inlärningsförmåga och förmågan att behålla minnet kvarstod som hos djuren vid försökets början. Storleken av hippocampus var opåverkad.

Den mängd resveratrol som djuren fick var cirka 2-8 milligram i de olika försöksgrupperna och skulle motsvara att en människa skulle behöva närmare 1 gram för att ge motsvarande exponering, förutsatt att allt absorberats. Frågan är om mer realistiska intag kan ha någon effekt på människa?

I en studie från neurologidepartementet vid universitetet i Berlin och Max Planck-institutionen i Leipzig gav man resveratrol, 200 milligram/dag under 23 veckor, till 23 friska men överviktiga personer i åldern 50-75 år samt lika många kontroller på placebo och med test undersöktes minnesfunktioner och med magnetkamera funktionella kopplingar i hippocampus.

Minnesfunktioner förbättrades signifikant liksom och funktionella kopplingar i hippocampus. Dessuton förbättrades glukosmetabolismen och kroppsfett och leptin, en signal som bidrar till övervikt. Uppgifterna från denna vederhäftiga källa stödjer att resveratrol verkligen tas upp i tillräcklig omfattning och har påtagliga effekter på åldrandeprocesser. Resveratrol finns att köpa i hälsokostaffärer och på nätet. Inga biverkningar är kända.

Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)