Flera studier har visat att rödvin har en skyddande effekt mot sjukdomar. Bästa balans mellan nytta och risk för skada anses vara 1-2 glas per dag. Forskare har isolerat det ämne från druvskalen som sannolikt medför det mesta av den positiva effekten, resveratrol, en flavonoid.
Rödvin innehåller 1-12 milligram resveratrol per liter och ämnet har föreslagits ligga bakom den så kallade ?franska paradoxen?, att den vindrickande befolkningen i södra Frankrike, trots i övrigt osunda vanor, har låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom.
Resveratrol bryts snabbt ner i kroppen men passerar lätt blod-hjärnbarriären, och frågan är om nedsvalt resveratrol har motsvarande skyddseffekter som det har vid cellförsök eller vid djurförsök där man gett resveratrol på annat sätt än genom nedsväljning. Ett sätt att få större upptag som föreslagits är att hålla kvar ämnet i munnet för att det skall tas upp genom munslemhinnan. I djurförsök har man tidigare funnit att resveratrol finns kvar i hjärnan i mätbara mängder under 4 timmar efter att det getts.
För att belysa effekterna på hjärnans hippocampus vid åldrandet, den del av hjärnan som mest förlorar i funktion vid Alzheimer?s demens, gavs resveratrol genom injektion i bukhålan till medelålders råttor och djurens förmåga att hitta, lära in och komma ihåg uppmättes vid flera tillfällen under 4 månader efteråt. Den kognitiva förmågan jämfördes med kontroller som inte fick resveratrol. Modellen var avsedd att återspegla utvecklandet till mild kognitiv nedsättning (MCI) och till demens hos människa och möjligheten att motverka det med resveratrol.
Forskarna mätte förmågan att hitta (hjärnans GPS finns i hippocampus), inlärningsförmåga, att lära nytt, att komma ihåg vad man lärt sig och tid djuren tillbringade med att inte företa sig något, vilket man kanske något tveksamt jämför med depression hos människa.
Vid åldrandet, såväl hos människor som hos djur. minskar nybildandet av nervceller i hippocampus, blodförsörjningen försämras, astrocyter och mikrogliaceller (hjärnans immunceller) ökar.
Resveratrol förhindrade helt förändringarna och ökade även inlärningsförmågan hos djuren kort efter resveratrol-tillförseln, jämfört med kontroller, långt innan åldersförändringarna inträtt. Jämfört med kontroller tillbringade djuren kortare tid stilla men motoriska funktioner som simhastighet påverkades inte. Mikroskopundersökningar vid försökets slut visade att antalet mikro-blodkärl ökat och antalet astrocyter och immunceller (indikerande inflammation) minskade. Inlärningsförmåga och förmågan att behålla minnet kvarstod som hos djuren vid försökets början. Storleken av hippocampus var opåverkad.
Den mängd resveratrol som djuren fick var cirka 2-8 milligram i de olika försöksgrupperna och skulle motsvara att en människa skulle behöva närmare 1 gram för att ge motsvarande exponering, förutsatt att allt absorberats. Frågan är om mer realistiska intag kan ha någon effekt på människa?
I en studie från neurologidepartementet vid universitetet i Berlin och Max Planck-institutionen i Leipzig gav man resveratrol, 200 milligram/dag under 23 veckor, till 23 friska men överviktiga personer i åldern 50-75 år samt lika många kontroller på placebo och med test undersöktes minnesfunktioner och med magnetkamera funktionella kopplingar i hippocampus.
Minnesfunktioner förbättrades signifikant liksom och funktionella kopplingar i hippocampus. Dessuton förbättrades glukosmetabolismen och kroppsfett och leptin, en signal som bidrar till övervikt. Uppgifterna från denna vederhäftiga källa stödjer att resveratrol verkligen tas upp i tillräcklig omfattning och har påtagliga effekter på åldrandeprocesser. Resveratrol finns att köpa i hälsokostaffärer och på nätet. Inga biverkningar är kända.