Hel- eller delproteser är ofta bra alternativ och särskilt gäller det för känsliga individer. Även om proteser inte kostar lika mycket som implantat och broar så utgör ändå proteserna en stor investering. Käkbenet kan förändras efter en tid och då behöver proteserna göras om eller så går de sönder om man exempelvis tappar dem i golvet.  Istället för att göra en ny protes finns möjlighet att reparera den och om detta har tidskriften Dental News skrivit en hel artikel. 

Viktigt är att proteserna sitter bra och att nödvändiga korrigeringar görs antingen av tandläkaren eller av tandteknikerlaboratoriet. Det är inte ovanligt att patienten behöver återkomma ett tiotal gånger innan protesen känns bra och det gäller för dig som patient att stå på dig till dess protesen känns bra. Det dröjer också en tid för kroppen att vänja sig vid den och därför behöver det gå en tid mellan tandläkarbesöken. 

Tidskriften Dental News har publicerat en hel artikel med både foton och information om hur det är möjligt att reparera och rebasera proteser. Även om artikeln kan vara svår att förstå är bilderna talande och för den som har eller ska skaffa protes kan det vara bra att titta igenom den. Om man är känslig för metaller ska man inte ha några metallklamrar eller ha en protes som är uppbyggd runt ett metallskelett. Den som är mycket känslig ska inte heller ha en identitetsbricka i metall i protesen (för mer informaton om protesmaterial beställ Tf:s broschyr).

Artikeln i Dental News tar upp möjliga åtgärder om protesen behöver lagas, anpassas eller helt göras om. Käkbenet kan förändras med tiden och därför ska man inte vänta om protesen börjar kännas instabil eller det kommer in mat under den. Tandläkaren kan göra vissa justeringar, men oftast skickas protesen till ett tandtekniskt laboratorium för korrigeringar eller omgörning. 

Laga protesen om den spruckit eller en tand trillat bort: Protesen skickas till ett tandtekniskt laboratorium och i artikeln i Dental News beskrivs flera sätt som främst är riktade till tandteknikern. Viktigt för dig som patient att veta är att det går att laga en sprucken protes och det kan göras på ett sätt så att funktionen inte försämras.Likaså är det möjligt att sätta tillbaka tänder om de fallit ur när protesen spruckigt eller fått ett slag. Viktigt är då att den eller de nya tänderna får samma färg som de gamla.

Anpassa protesen genom att lägga på nytt material. Detta kallas relining och görs om protesens passform försämrats så att den känns instabil eller skaver. Om det samlas mat under protesen är det också tecken på att relining behövs. Viktigt om passformen ska förbättras är att protesen tas ut och inte används på 48 timmar för att käken och slemhinnorna inte ska vara påverkade av protesen. Det bästa är om nya avtryck tas och protesen skickas tillbaka till det tandtekniska laboratoriet. För den som är känslig för olika material eller allergisk är det viktigt att samma material som tidigare används vid anpassningen av protesen.Tandläkaren ska informera tandteknikern om detta, men det kan också vara klokt att själv ta kontakt med det tandtekniska laboratoriet om man har speciella önskemål. 

Rebasering av protesen innebär att man behåller tänderna och ser till att tandpositionerna behålls som tidigare och därefter görs resten av protesen om. Det blir billigare än att göra en helt ny protes. Även i detta fall är det viktigt att du som är känslig för metaller eller olika plaster får ett material som inte orsakar irritation eller allergi. 

Även delproteser kan anpassas eller göras om ifall deras passform försämras. 

Se mer artikeln i Dental News (engelska)
Se också Tf:s broschyr Material i broar och proteser som beställs via info@tf.nu och kostar 19 kr. Blir du medlem i Tf ingår den i det informationskit som skickas ut till alla nya medlemmar. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)