- Hälsa
Hur folk reagarerar på kosten är starkt individuellt enligt ny brittisk forskning. Inte ens enäggstvillingar reagarera lika. Den nya kunskapen innebär att det är omöjligt i dag att tala om vilken kost som lämpar sig för en speciell person.
Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi och ledare för studien, säger att han är chockad över att till och med enäggstvillingar reagerar olika på maten. Det finns flera personliga förutsättningar som har betydelse och som gör att ämnesomsättningen varierar från person till person. Det handlar främst om tarmflora, måltisplanering och träning. Enbart näringsinnehållet är därför inte tillräckligt för att bedöma vilken kost som är bra för den enskilda individen.
Studien har följt över tusen personer och man har med nya metoder kunnat samla in betydligt mer data än tidigare. Bland annat har man följt blodsocker- och insulinnivån samt andelen triglycerider. Det står nu klart att det inte enbart är generna som styr hur man metaboliserar födan. Många andra faktorer påverkar också och det har man inte tidigare förstått.
Denna nya forskning kan möjligen förklara de stora skillnaderna i hur man reagerar på amalgam i tänderna. En del får inga besvär alls medan andra blir allvarligt sjuka och detsamma gäller även andra metaller än kvicksilver. Forskning om hur kroppen reagerar på dentala material och särskilt på metaller är önskvärt. Kan man dessutom skilja ut dem som riskerar bli sjuka så skulle många sjukdomsbesvär hindras.
Till information från Kings College i London (engelska)
Se också artikel i kurera.se