Antalet dementa i världen beräknas vara cirka 36 miljoner idag och förväntas öka till 115 miljoner år 2050. Det finns inget botemedel. Ett antal riskfaktorer är kända, liksom ett antal hälsokostmedel som skyddar mot insjuknande.

En anmärkningvärd studie av Canadensiska och Franska forskare, just publicerad i British Medical Journal, visar att några av de mest förskrivna läkemedlen till både äldre och yngre, starkt ökar risken att bli dement. Benzodiazepiner intas av 7-43 % av äldre i olika västländer. Studien utfördes i Quebec, Canada där man har ett sjukregistersystem som möjliggör att man kan följa medicinutskrivningen under minst 6 år före Alzheimerdiagnosen.

Hos 1796 patienter med Alzheimerdiagnos och 7184 matchande kontroller utan demens jämfördes intaget av benzodiazepiner under 6 år före demensdiagnos och hos kontrollgruppen. Hos båda grupperna var intaget av benzodiazepiner vanligt under de 6 åren på grund av oro och sömnproblem.

Vid användning av denna medicingrupp under kortare tid än 3 månader sågs ingen skillnad mellan demenspatienterna och kontroller. När däremot exponeringen varade mellan 3 och 6 månader ökade risken att få Alzheimer med 32 %. Vid intag under längre tid än 6 månader ökade risken med 84 %. Intag under tid beräknades med både avseende på förskriven sammanlagd dos och tid. Långtidsverkande benzodiazepiner medförde högsta risk. Förekomsten av oro och sömnproblem kan tänkas i sig öka risken för demens, men justering för förekomsten av sådana symtom vid jämförelse mellan grupperna ändrade inte riskförhöjningen.

Författarna påpekar att den tydliga dos- och tidsberoende effekten visar att det är effekter av medicineringen som åstadkommit riskökningen och inte någon bakomliggande orsak. Man påpekar också att riskökningen innebär att ett enormt antal personer drabbas av demens eller påskyndar sjukdomen på grund av medicineringen. Man efterlyser också studier av vilka långtidseffekter medicinering med benzodiazepiner kan ha om de förskrivs till unga personer och uppmanar läkare att i möjligaste mån använda dessa läkemedel så lite och så kort tid som möjligt.

Benzodiazepiner medför även andra risker. De är beroendeframkallande och svåra att sluta med och medför ökad risk för fallskador.

Benzodiazepinvarianter upptagna i Fass
Lugnande medel: Sobril, Xanor, Stesolid (valium), Apozepam, Diazepam, Oxascand, Temesta
Sömnmedel: Apodorm, Mogadon, Nitrazepam, Flunitrazepam (Rohypnol), Fluscand (Rohypnol), Halcion, Triazolam, Dormicum, Midazolam,
Antiepileptika: Klonazepam (Iktorivil)

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)