SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) skriver i ett pressmeddelande att det behövs mer forskning om insatser vid psykisk ohälsa och påverkad munhälsa.

Det finns forskning som visar kopplingar mellan psykisk ohälsa och påverkad munhälsa och tvärtom, men däremot saknas tillräcklig forskning om insatser inom psykiatri, primärvård och tandvård. Detta enligt en kartläggning av systematiska översikter på området, som SBU har gjort. Psykisk ohälsa kan medföra svårigheter att på egen hand sköta munhygien och även att upprätthålla kontakt med tandvården. Å andra sidan kan påverkad munhälsa öka risken för psykisk ohälsa.

SBU har undersökt om det finns sammanställd vetenskaplig kunskap om kopplingar mellan psykisk hälsa och munhälsa, samt om insatser givna av tandvård, psykiatri och primärvård som kan leda till en förbättrad psykisk hälsa respektive bättre munhälsa. Sådana insatser kan exempelvis handla om att hjälpa patienterna att söka tandvårdsstöd.

– Vår kartläggning visar tydligt att psykisk ohälsa kan påverka munhälsan negativt och vice versa, något som tandvården, psykiatrin och primärvården behöver bli medvetna om. Det här berör personer med komplexa behov i form av psykisk ohälsa och påverkad munhälsa. Men det saknas tillräcklig forskning om insatser som kan ges av tandvård, psykiatri och primärvård, uppger Uliana Hellberg som är projektledare vid SBU.

Resultaten har SBU publicerat i fyra interaktiva kartor, så kallade evidenskartor. Förutom att ge en bild av kunskapsläget, kan dessa kartor utgöra ett stöd för myndigheter och yrkesverksamma i deras arbete för att förbättra psykisk hälsa och munhälsa.

– De relativt få systematiska översikter som studerat effekter av insatser tyder ändå på att tandvårdsinsatser kan förbättra den psykiska hälsan. Dessutom kan insatser från psykiatrin och primärvården förbättra munhälsan hos personer med psykisk ohälsa. Aktörerna på tandvårdssidan, inom psykiatrin och i primärvården behöver därför hitta sätt att samverka kring gemensamma patienter, säger Ylva Ginsberg som är specialistläkare i psykiatri och docent i psykiatri vid Karolinska Institutet. Hon har varit sakkunnig i projektet.

Till SBU:s rapport - Psykisk hälsa och munhälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)