- Forskning
- Hälsa
Proteinet zonulin har till uppgift att öppna kanaler i tarmslemhinnan för att släppa in vatten och olika ämnen till blodet. För mycket eller för aktivt zonulin orsakar läckande tarm och ökar risken för inflammationer, atuoimmunitet och cancer. Personer med celiaki får betydligt högre halt zonulin än friska individer. Kunskaperna om zonulin är ganska ny, men intressant. Frågan är om även höga metallhalter kan öka zonulin-halten och medföra läckande tarm.
Läckande tarm är något många förknippar med sjukdom, allergier och autoimmunitet. Forskaren Alessio Fassano har funnit ett särskilt protein (zonulin) som kroppen producerar för att öppna kanaler som gör att vatten och näring snabbt kan transporteras från tarmen till blodet. Zonulin påverkar således "limmet" mellan tarmslemhinnans celler som en viktig del i kroppens metabolism.
Fassano har funnit att personer med celiaki får högre halter av zonulin då de äter gluten än friska individer. Därmed finns en koppling mellan celiaki och läckande tarm. Denna forskning är ny och kunskaperna är begränsade. Fassano menar dock att denna mekanism kan vara osaken till många sjukdomar som allergier, autoimmuna problem och även cancer.
Anledning till att läckande tarm uppstår kan vara att det uppstår obalanser i bildningen av zonulin och nedbrytning av detta protein. För mycket zonulin leder således till att tarmen läcker och att ämnen som inte ska komma in i kroppen gör det. Misstankar finns också att samma mekanism påverkar blodhjärnbarriären som då också kan komma att läcka.
Kopplingen till gluten har påvisats i flera olika försök. Det tycks också som om bakteriefloran har stor betydelse. Misstankar finns även att tungmetaller som kvicksilver från amagam eller kontaminerad fisk kan påverka detta kroppsegna proteinsystem liksom elektromagnetiska fält.
Olika dieter kan minska halten zonulin bland annat genom att ta bort gluten ur kosten. Fassano har funnit god effekt av glutenfri diet bland annat hos barn med autism. Försök pågår för att hitta mediciner som sänker halten zonulin och därmed stoppar fenomenet med läckande tarm. Kostomställning är det som är möjligt nu och kanske är det också mindre riskabelt än mediciner.
Se mer länkarna nedan
Glutenfri diet (Fassano, youtube), engelska
Konferens i Norge om zonulin med mera den 9 juni 2017
Sammanfattning, engelska
Se också föjande länkar till forskningslitteratur (engelska)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28123927
http://physrev.physiology.org/content/91/1/151
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28123927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22731712