I väntan på att ett förbud mot dentalt amalgam införs föreslås i en rapport hos SPDI i Pakistan att läroplanen revideras för utbildning av läkare och tandläkare. Syftet är att öka kunskaperna om riskerna med amalgam för personal och patienter. Rapporten rekommenderar att amalgam inte sätts in på barn under 12 år och gravida och konstaterar samtidigt bristande medvetenhet hos tandvårdspersonal om läckaget av kvicksilver från amalgam, vilket innebär både arbetsmiljörisker och risker för folkhälsan.

SPDI (Sustainable Development Policy Institute) har gett ut en rapport om amalgam i pakistansk tandvård. I rapporten hänvisas till aktuell forskning och information ges om att tandamalgam består av 50% kvicksilver, 34,5% silver, 9% tenn, 6% koppar, och 0,5% zink (viktsprocent) och att personer exponerade för amalgam har 6 till 8 gånger högre kvicksilverhalter än personer utan amalgam. 

I rapporten konstateras också att tandläkares yrkesmässiga exponering för kvicksilverånga främst sker vid själva framställningen av amalgam, men också under bearbetning, fyllning och polering av tandfyllningar. Av rapporten framgår också att en normal amalgambärare beräknas få i sig mellan 3-17micrograms kvicksilver per dag. Halterna är tillräckligt höga för att kunna skada nervsystemet, lungorna och njurarna. 

Utsatta befolkningsgrupper anses vara tandvårds- och sjukvårdspersonal, barn, gravida kvinnor och äldre. Rapporten tar särskilt upp risken för kvicksilverförgiftning hos barn, eftersom kvicksilver påverkar barns neurologiska utveckling inklusive hjärnan. Vidare konstateras att studier av tandvården i Pakistan indikerar oroväckande höga kvicksilverhalter i luften vid 11 av 34 besökta kliniker. Dessutom visar enkäter till tandvårdspersonalen mycket låg medvetenhet om riskerna med amalgam och kvicksilver.

För att skydda folkhälsan och miljön rekommenderar SPDI ett amalgamförbud och till dess ett sådant genomförts bör användningen av amalgam regleras, arbetsmiljöarbetet förbättras och inget amalgam bör sättas in på barn under 12 år eller på gravida. 

I Pakistan sker således en öppen och riktig information om amalgamets risker. I Sverige är det tvärtom. Här försöker myndigheterna mörka hälsokonsekvenserna bland annat "(external)genom att ta bort de allmänna råd":http://www.tf.nu/nyhet/arbetsmiljoverket-nonchalerar-tandskoterskornas-och-hygienisternas-arbetsml/ som funnits om kvicksilverhantering i tandvården. Läkare får inte heller den utbildning de skulle behöva för att kunna diagnostisera och behandla amalgam och kvicksilverskadade patienter. Socialstyrelsen tiger om riskerna för både tandvårdspersonal och befolkningen. Folkhälsoinstitutet tar inte alls upp denna stora folkhälsofråga. 

Hänvisning till att amalgam inte längre får användas i tandvården håller inte då minst hälften av befolkningen fortfarande har amalgam i tänderna. Äldre har väldigt mycket och de som kommer från andra länder har i allmänhet också amalgamfyllningar. Hälsoproblemen tar således inte slut. 

Information från Sustainable Development Policy Institute (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)