Järn spelar en viktig roll för hälsan, särskilt för barn och ungdomar. Utan tillräckligt med järn kommer det inte att kunna bildas röda blodkroppar och inte heller vissa proteiner i mitokondrierna som har till uppgift att producera energi. Å andra sidan kan ett överskott av järn orsaka betydande skador.

Kroppens järn lagras av ferritin som är ett protein. En normal nivå av ferritin är viktig för kroppens bildande av hemoglobin som sker genom järn. Järn är ett mineralämne som kroppen behöver då det utgör en viktig beståndsdel i hemoglobin. Hemoglobin är proteinet i våra erytrocyter (röda blodkroppar), alltså de celler i blodet som transporterar syre till våra vävnader och koldioxid från vävnaderna till lungorna.

Dr. Joseph Mercola har intervjuat Dr. Christy Sutton angående hur kroppen kan påverkas av höga halter av järn. Dr. Sutton tog sin kandidatexamen i mikrobiologi, anatomi och hälsa, vid Texas State University och Parker University, där hon även avlade sin doktorsexamen i kiropraktik. Hon fördjupade sig i medicin och sjukvård på grund av omfattande personliga hälsoproblem, vilka inkluderar diagnosen Crohns sjukdom vid 16 års ålder.

Att höga järnvärden kan vara en fara för hälsan är inte så känt. Medan de flesta läkare letar efter järnbrist, är det inte så vanligt att man uppmärksammar överskott av järn. Det finns en allmän brist på medvetenhet om de potentiella hälsorisker som är förknippade med höga järnnivåer.

En ferritinnivå över 100 betyder vanligtvis att man antingen har en inflammation, har hög järnhalt eller både och. En nivå över 200 anses vara patologisk. Ju högre ferritinvärde man har, desto kortare kan livslängden bli. Risken att dö av hjärtinfarkt och cancer ökar också.

Om de höga nivåerna av järn inte behandlas kan de orsaka leverskador och bidra till en ökad mottaglighet för vissa sjukdomar, inklusive infektioner och cancer.

Dr. Sutton misstänker att höga järnnivåer faktiskt kan verka som en katalysator när det kommer till hudcancer, tillsammans med högt intag av linolsyra. Linolsyra oxideras av järn, vilket skapar något som kallas lipofuscin.

En vanligare term för lipofuscin är leverfläckar. Alltså är leverfläckar oxidativa skador orsakade av linolsyra och höga järnnivåer. På samma sätt kan hudcancer orsakas av en kombination av hög halt linolsyra och hög järnhalt.

Dr. Suttons make utvecklade en hypofystumör som gav honom höga halter av kortisol (Cushings syndrom). "I slutändan tror jag att det höga järnet skapade mycket oxidativ stress på hans hypofys," säger Dr. Sutton. Den enda anledningen till att han diagnostiserades tillräckligt tidigt för att rädda honom, var att man hade kontrollerat hans kortisol och DHEA regelbundet. DHEA är en förkortning av dehydroepiandrosteron, vilket är ett steroidhormon som produceras i binjuren av kolesterol.

Hemokromatos, som även kallas bronsdiabetes eller jämtlandssjuka, är en genetisk sjukdom där kroppens naturliga reglering av järnupptag inte fungerar. För mycket järn tas upp i tunntarmen och inlagras i kroppens vävnader och organ.

För att diagnostisera hemokromatos och andra järnrelaterade åkommor behöver man utföra utförliga laboratorietester. En komplett blodstatus (CBC), gamma-glutamyltransferas (GGT) och en omfattade metabolism panel (CMP) rekommenderas för att säkerställa att man har tillräckligt med leverenzymer. Att mäta koppar- och ceruloplasminnivåerna kan också vara till hjälp.

Ett enkelt sätt att sänka järnnivåerna är att donera blod regelbundet. Naturliga kosttillskott som curcumin, silymarin och alfa-liponsyra kan också hjälpa till att förhindra att järn ansamlas från maten man äter.

Gurkmeja består till cirka 5 % av curcumin. Curcumin binder upp järn och har också många hälsofrämjande egenskaper. Det verkar avgiftande och hjälper faktiskt till att ta bort överflödigt järn från hjärnan och andra organ som hjärtat, levern och mjälten.

Dr. Sutton rekommenderar även intag av curcumin vid järnrika måltider, som skaldjur eller rött kött, för att hämma järnupptaget. Andra kosttillskott som bidrar till att binda järn är silymarin (Mariatistelns huvudsakliga aktiva ämne). Det är också mycket bra för hemokromatospatienter, eftersom det sänker järnhalten och hjälper till att skydda och reparera levern.

Alfa-liponsyra (ALA) är en fettsyra som förekommer naturligt i bland annat inälvsmat och kött men även i flertalet gröna grönsaker. Det är en kraftfull antioxidant som binder till  järn. Det är också bra för att skydda nerver och att sänka blodsockret.

Till Dr. Mercolas intervju med Dr. Sutton:

Video resp. pdf

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)